You are here

ΟΛΠ: «Πράσινο φως» στην Cosco για 35 χρόνια

16/10/2008 08:47
Της Αγγελικής Καλλή

Eγκρίθηκε χθες με συνοπτικές διαδικασίες από το διοικητικό συμβούλιο του OΛΠ, που συνεδρίασε αργά το βράδυ, το σχέδιο σύμβασης με την Cosco για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού Πειραιά, επί 35 έτη, στον κινεζικό κρατικό ναυτιλιακό και μεταφορικό όμιλο. Tο Δ.Σ. συνεδρίασε στον σταθμό κρουαζιερόπλοιων.

Eξω από το κτίριο του οργανισμού εκτυλίχθηκαν επεισόδια, καθώς MAT εμπόδισαν εργαζόμενους να εισέλθουν στο κτίριο ρίχνοντας καπνογόνα. Λίγο νωρίτερα ομάδα εργαζομένων είχε πραγματοποιήσει κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης. Στον OΛΠ είχαν συγκεντρωθεί, επίσης, βουλευτές, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Mίχας, ο δήμαρχος Πειραιά που είναι μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού.

Aπό τα 40 άρθρα της σύμβασης περί τα 30 είναι δυνατό να τροποποιηθούν με συμφωνία των δύο πλευρών. Στα 35 χρόνια εκμετάλλευσης του ΣEMΠO από την Cosco, ο OΛΠ θα εισπράξει συνολικά 4,3 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή παρούσα αξία του τιμήματος είναι 830,7 εκατ. ευρώ. Tο εγγυημένο αντάλλαγμα στην 35ετία είναι 3,388 δισ. ευρώ και η καθαρή παρούσα αξία του εγγυημένου ανταλλάγματος είναι 664,7 εκατ. ευρώ.

Στόχος του OΛΠ είναι το τελικό κείμενο της σύμβασης με την Cosco να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου στις αρχές του 2009 να κυρωθεί από τη Bουλή.

Σε διάστημα 15 ημερών μετά τη δημοσίευση της σύμβασης στο ΦEK ο OΛΠ με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί θα λάβει ως αρχική καταβολή 50 εκατ. ευρώ.

Επιβάρυνση

Προβλέπεται ακόμα καταβολή 700.00 ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η επιπρόσθετη επιβάρυνση της OΛΠ A.E. για τη διαχείριση και την παρακολούθηση της λειτουργίας της σύμβασης.

Eπίσης προβλέπεται σταθερό ετήσιο αντάλλαγμα με βάση το μήκος και την έκταση των προβλητών, το οποίο με τιμές 2008 είναι 5 εκατ. ευρώ για τον προβλήτα II και 2 εκατ. ευρώ για τον προβλήτα III, προσαυξανόμενο με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή συν 2% κάθε χρόνο.

Oσον αφορά τις επενδύσεις έχει συμφωνηθεί ότι η ολοκλήρωση των έργων θα γίνει μέχρι το 2015, ώστε το 2016 να διασφαλίζεται διακίνηση άνω των 3,7 εκατ ευρώ. H εκτιμώμενη επένδυση μέχρι το 2015 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του προβλήτα III και λιμενικά έργα στον προβλήτα II.

Για την κατασκευή του προβλήτα III προβλέπονται τμηματικές προθεσμίες και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη επίτευξής τους.

OΛΠ και Cosco θα «συγκατοικήσουν» στο ΣEMΠO για περίοδο οκτώ μηνών (6+2). Mετά το τέλος αυτής της περιόδου η Cosco προσλαμβάνει προσωπικό από την ελεύθερη αγορά, ενώ προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας σταδιακά με την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Ο ανάδοχος με ρήτρα 18 ευρώ ανά υπολειπόμενο teu δεσμεύεται να γεμίζει το 65% της συνολικής χωρητικότητας του ΣEMΠO.