You are here

ΟΛΘ: Αύξηση τζίρου και μειωμένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

28/08/2015 15:16
Με αύξηση τζίρου κατά 1,15% και με αποτελέσματα προ φόρων μειωμένα σε ποσοστό 2,18% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 για την εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), η οποία κατόρθωσε να διατηρήσει σε ανοδική πορεία βασικούς οικονομικούς δείκτες, "παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες", όπως επισημαίνει η διοίκησή της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που εγκρίθηκαν χτες από το διοικητικό της συμβούλιο, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο εξάμηνο σε 26,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,15%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων μειώθηκαν στα 13,4 εκατ. ευρώ (-2,18%) και μετά από φόρους υποχώρησαν στα 9,95 εκατ. ευρώ (-4,94%).

Οι πωλήσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 1,62%, του συμβατικού λιμένος κατά 0,33% και της εκμετάλλευσης χώρων σε ποσοστό 1,63%, ενώ υπήρξε μείωση της τάξης του 10,13% στο επιβατικό λιμάνι.

Συνολικά διακινήθηκαν 168.589 εμπορευματοκιβώτια (σε TEUs), όγκος αυξημένος κατά 4,30% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αύξηση ύψους 0,61% σημειώθηκε και στο συμβατικό φορτίο (+6,67% στο χύμα συμβατικό φορτίο, -29,73% στο γενικό συμβατικό φορτίο).

Συνολικά, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,32% σε σύγκριση το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, παρά την αύξηση των πωλήσεων, αλλά και μετά τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων κατά 54,51%, λόγω σημαντικής πτώσης των επιτοκίων και των επενδυμένων διαθεσίμων της εταιρείας.

Το σύνολο των εξόδων μειώθηκε κατά 2,44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, "κυρίως λόγω της μείωσης των αμοιβών του προσωπικού κατά 5,67%, που προέκυψε από την αποχώρηση εργαζομένων για συνταξιοδότηση", όπως επισημαίνει η διοίκηση. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 13,4 εκατ. ευρώ (+8,43%) και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) "έκλεισαν" στα 14,5 εκατ. (+3,88%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Παντής, επισήμανε: "Το γεγονός ότι, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, στο Α' εξάμηνο του 2015 καταγράφηκε άνοδος σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δείχνει την αξιοπιστία και τη δυναμική του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους χρήστες του λιμανιού, θα συνεχίσει να βελτιώνει τις υπηρεσίες και τις υποδομές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αξία της εταιρίας".

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής, ανέφερε: "Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο που επηρεάζει αρνητικά τις εισαγωγές, σημειώθηκε άνοδος της διακίνησης, αλλά και των λειτουργικών κερδών της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική λειτουργία του λιμένος ήταν βελτιωμένη. Η δε μείωση των εσόδων οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων κατά 54,51%, λόγω σημαντικής πτώσης των επιτοκίων και των επενδυμένων διαθεσίμων της εταιρείας".

Πρόσθεσε δε, ότι διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ ήταν και θα είναι κοντά στους πελάτες της, έτσι ώστε να δίνει λύσεις για τη διευκόλυνση των συναλλαγών και γενικά του εμπορίου.