You are here

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Νίκος Παππάς

24/02/2023 14:24

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Νίκος Παππάς από το Ειδικό Δικαστήριο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, η οποία αφορούσε χειρισμούς, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, το 2016.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε στον κ. Παππά την ανώτατη προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή, που είναι δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι μέσω των συνηγόρων του, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι και δεν νιώθει ένοχος».

Επίσης ένοχος με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην Υπουργού. Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με δήλωσή του, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «πολιτική δίκη», η οποία, κατά τον ίδιο, «έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”».

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές, αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην Υπουργός.

«Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι», υποστήριξε ο ίδιος.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «απόφαση κόλαφο προσωπικά για τον κ. Τσίπρα».

Αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Νίκου Παππά, σημείωσε ότι «η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς».

«Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα τα ερωτήματα αν «θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του» και αν θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο Παππά.