You are here

Ομόλογα... παντός είδους ετοιμάζουν οι τράπεζες

23/02/2021 08:48

Στις εκδόσεις ομολόγων στρέφουν την προσοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και οι τύποι των εκδόσεων αναμένεται να διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, ανάλογα με τις ανάγκες της καθεμιάς (κεφάλαια, ρευστότητα).

Το κλίμα στις αγορές ομολόγων κρίνεται από τις διοικήσεις των τραπεζών, ικανοποιητικό, καθώς για τους επενδυτές προεξοφλείται σταδιακή και πιο γρήγορη σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο επαναφορά στην κανονικότητα, όσο αυξάνεται η ροή των εμβολιασμών.

Πηγές με γνώση των σχεδίων των τραπεζών αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το «παράθυρο» για τις εκδόσεις ομολόγων ανοίγει από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις. Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν από ομόλογα Tier I, Tier II μέχρι και senior notes. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα νερά της έκδοσης senior notes είναι έτοιμη να «τεστάρει» η Eurobank.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα senior αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και έχουν περάσει αρκετά χρόνια που οι ελληνικές τράπεζες απέχουν από την συγκεκριμένη αγορά ομολόγων εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αυτή γέννησε.

Ανά τράπεζα

Το capital plan της τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 600-650 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η κίνηση αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς αποτελεί έναν από τους κρίκους της αλυσίδας με αποκορύφωμα την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός -εκτός απροόπτου- του Απριλίου.

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη είναι η Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,00% η διοίκηση της οποίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το αμερικανικό fund CVC για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα δρομολογήσει μια ακόμη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην Εθνική εξετάζουν την έκδοση senior τίτλου. Ατού για την ΕΤΕ αποτελεί μεταξύ άλλων και η δρομολογημένη τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στην Eurobank προσανατολίζονται σύμφωνα με πηγές στη έκδοση senior τίτλου με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Η τράπεζα έχει διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή όσον αφορά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, γεγονός που την στηρίζει σε αυτού του τύπου την έκδοση.

Πηγή: Euro2day