You are here

ΟΟΣΑ: Λιγότερη αισιοδοξία για το έλλειμμα

10/11/2003 11:22
Μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, για την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, παρουσιάζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Πάντως, οι προβλέψεις του οργανισμού είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις τις κυβέρνησης, παρά της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, η οποία επισήμως θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, γίνεται λόγος για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2004.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για το ίδιο διάστημα, αναφέρονται σε ελλείμματα της τάξης του 1,4% φέτος και 1,2% το 2004, ενώ η Κομισιόν προ ολίγων ημερών προειδοποιούσε για ελλείμματα 1,7% και 2,4%, αντίστοιχα.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν συμμερίζεται ο ΟΟΣΑ, όσον αφορά στους δείκτες της ανεργίας. Ειδικότερα, ο οργανισμός εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,3% και θα υποχωρήσει οριακά το 2004 στο 8,9%. Για τον πληθωρισμό, δε, προβλέπει ενίσχυση από το 3,5% φέτος σε 3,6% το 2004, αντί αποκλιμάκωσης που αναμένει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βασικός παράγοντας τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας των οποίων η κατανάλωση θα ενισχυθεί σημαντικά, αφήνοντας περιθώρια για πρόσθετες πιέσεις.

Πάντως, ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων αναλυτών του διεθνούς οργανισμού, σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ σχεδόν ταυτίζονται με αυτές του υπουργείου Οικονομίας.

Έτσι προβλέπεται μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και 4,1% το 2004. Ωστόσο, η έκθεση περιλαμβάνει και προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο σημαντικής κάμψης των ρυθμών ανάπτυξης μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.