You are here

ΟΠΑΠ - Intralot: Στη σκιά εισαγγελικής έρευνας

15/07/2010 09:25
Στη σκιά εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για την σκανδαλώδη σύμβαση του 2007 μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot, διεξάγονται οι συζητήσεις για να επεκταθεί η ισχύς της συγκεκριμένης σύμβασης, η οποία έχει κοστίσει στον ΟΠΑΠ τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ (2007-2010), αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο για μία σύμβαση μόνο 96,5 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα αποτελέσει κρίσιμο πολιτικό τεστ για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα είναι μία απόδειξη για το αν θα συνεχιστεί το σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό στην Intralot της μηχανογράφησης του ΟΠΑΠ. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δουλειά που θα δοθεί από την κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αποτελέσει δείγμα γραφής.

Η Σύμβαση του 2007

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη σύμβαση του 2007, που είναι προς ανανέωση, εδώ και μερικούς μήνες έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Αθηνών, η οποία διεξάγει σχετική έρευνα. Μάλιστα, από το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα έχουν περάσει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΑΠ, εκπρόσωποι εταιρειών κ.ά.

Στην έρευνα της εισαγγελίας συμπράττει και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ και μεταξύ άλλων ερευνάται και τι προκάλεσε την ακύρωση του διαγωνισμού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απευθείας ανάθεση στην Intralot.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία σύμβαση που φαινόταν να έχει αρχική αξία 96,5 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ) αλλά μέσα από διάφορα «παραθυράκια» και επεκτάσεις, έφθασε τελικώς στο σημείο τα έσοδα της Intralot από το συγκεκριμένο έργο να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) για το διάστημα 2007-2010!

Χωρίς αμφιβολία ποσό πολύ υψηλό για ένα τριετούς διάρκειας συμβόλαιο, το οποίο αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας δεδομένου ότι δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και καλύπτεται, μάλιστα, από όρους εμπιστευτικότητας και υψηλές ρήτρες της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη και τώρα που η ισχύς της σύμβασης του 2007 λήγει στις 31/7/2010 κρατείται μυστική και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα παραρτήματα που τη συνοδεύουν και οδήγησαν στην εκτόξευση του κόστους.

Από το 1999

Οι απευθείας αναθέσεις του ΟΠΑΠ στην Intralot που ξεκίνησαν το 1999 με την «περίφημη» σύμβαση Σαλελέ, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. Η σύμβαση του 2007 προέβλεπε ότι ο ΟΠΑΠ θα είχε το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσής της για ένα έτος όσον αφορά στο κομμάτι της παροχής από την Intralot υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ και η Intralot έχουν συστήσει ομάδες αποτελούμενες από ανώτερα στελέχη και δικηγόρους των δύο πλευρών που συζητάνε την ανανέωση της σύμβασης. Οι συναντήσεις γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει καθώς η σύμβαση του 2007 ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου.

Σενάριο για δύο χρόνια

Το σενάριο που συζητείται φαίνεται πως είναι η ανανέωση για ακόμη 2 χρόνια. Σε περίπτωση που το σενάριο της διετούς παράτασης επιβεβαιωθεί, τότε η Intralot θα συνεχίσει τη «σκανδαλώδη» σχέση της με τον ΟΠΑΠ μέχρι το 2012. Θα πρόκειται για 13 χρόνια απευθείας αναθέσεων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε οργανισμό ελεγχόμενο από το Δημόσιο.

Ο χρόνος πιέζει και τις δύο πλευρές, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Η Intralot ζήτησε περί τα 65 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης και ο ΟΠΑΠ αντιπροτείνει ένα ποσό γύρω στα 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό που ζητά η Intralot είναι υπερβολικό σε περίοδο κρίσης αλλά και επειδή από το 2007 μέχρι σήμερα λάμβανε από τον ΟΠΑΠ περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως μόνον για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.