You are here

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα

26/05/2023 13:45

Ορκίστηκαν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία ορίστηκε, με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, κατόπιν της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό την οποία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιουνίου, ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε ο πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, ενώ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Άμυνας ανατέθηκε στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο Βασίλειος Σκουρής ορίστηκε Υπουργός Επικρατείας, ο Θεόδωρος Πελαγίδης Υπουργός Οικονομικών, η Ελένη Λουρή Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει Υπουργός Παιδείας. Η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου θα βρίσκεται στη θέση της Υπουργού Εργασίας και η Αναστασία Κοτανίδου Υπουργός Υγείας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Παντελής Κάπρος, ο Χαράλαμπος Λαλούσης το Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Κουμεντάκης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανατέθηκε στον Φίλιππο Σπυρόπουλο, Υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ Υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δανιήλ Εσδράς.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ηγηθεί ο Ιωάννης Γκόλιας, ενώ Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης, Υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναλαμβάνει Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη θέση του κυβερνητικού  εκπροσώπου θα βρίσκεται ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Κατά την άφιξή τους στην τελετή ορκωμοσίας, μέλη της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης έκαναν σύντομες δηλώσεις, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα και το αίσθημα ευθύνης με το οποίο αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής σε κάθε Υπουργείο.

ΚΥΠΕ