You are here

ΟΤΕ: Στις 6 Φεβρουαρίου η κρίσιμη γενική συνέλευση

14/01/2009 08:56
Της Μαρίας Μόσχου

Την αυλαία των επίσημων ενημερώσεων του νέου υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών κ. Ε. Στυλιανίδη άνοιξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης.

Η καθημερινή λειτουργία του ΟΤΕ αλλά και η γενική συνέλευση του Οργανισμού η οποία αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 6 Φεβρουαρίου ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι δύο άντρες.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Βουρλούμη, ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΤΕ, αποφεύγοντας να απαντήσει για το περιεχόμενο της πρότασης του ελληνικού Δημοσίου όσον αφορά τους εκπροσώπους που έχει επιλέξει για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο και θα οριστεί στη γενική συνέλευση.

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η σχετική πρόταση είναι «αρμοδιότητα και άλλων» δείχνοντας ουσιαστικά προς το υπουργείο Οικονομίας που αποτελεί και τον εκπρόσωπο του κράτους (το οποίο κατέχει και το 25% συν μία μετοχή του ΟΤΕ).

Πάντως το γεγονός ότι ο κ. Βουρλούμης ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου υπουργού δείχνει ότι ο κ. Στυλιανίδης θέλει να έχει λόγο στον ΟΤΕ, ως εποπτεύων υπουργός, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αποφάσεις ανακοινώνονται από το υπουργείο Οικονομίας.

Μάλιστα το νέο πρόγραμμα εξόδου από τον ΟΤΕ που απαιτεί την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν θα χρειαστεί το πράσινο φως και από τον υπουργό Μεταφορών κ. Στυλιανίδη.

Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση θα αποφασιστεί η μείωση των μελών του Δ.Σ. από 11 που είναι σήμερα σε 10, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και αύξηση των μελών της Deutsche Telekom από τρία σε πέντε.

Όσον αφορά το αν ο κ. Βουρλούμης θα παραμείνει στο «τιμόνι» του Οργανισμού φαίνεται ότι χαίρει τόσο της εμπιστοσύνης των Γερμανών όσο και του Μεγάρου Μαξίμου που όπως όλα δείχνουν έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των μελών - εκπροσώπων του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Χρέη Εναλλακτικών

Περίπου στα 70 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας προς τον ΟΤΕ και το ποσό αυτό αυξάνεται συνεχώς, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ, αυτή τη στιγμή τα συνολικά χρέη των εναλλακτικών παρόχων ξεπερνούν συνολικά τα 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα 70 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό αποτελούν επισφάλειες που αυξάνονται, καθώς ο Οργανισμός δεν μπορεί να κλείσει οριστικά τα κυκλώματα σε όσους χρωστούν, αν δεν υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Μεγαλύτεροι οφειλέτες του ΟΤΕ είναι η Lannet, η Altec και η Teledome, ενώ το ίδιος στέλεχος δεν διστάζει να πει πως υπάρχουν και εταιρείες που παρουσιάζονται συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως η Forthnet, η On Telekom, η Vivodi κ.α.

Nέα υπηρεσία Cosmote

Στη «μάχη» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για φθηνές κλήσεις μπήκε χθες και η Cosmote ανακοινώνοντας τη νέα υπηρεσία «Call Them All X-tension» στους συνδρομητές του WHAT’S UP με την οποία δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνουν 250 λεπτά ομιλίας και video κλήσεων ακόμα και όταν δεν έχουν μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, η νέα υπηρεσία προσφέρει παράλληλα σε όλους τους συνδρομητές WHAT’S UP 250 λεπτά ομιλίας και video κλήσεων προς όλα τα κινητά WHAT’S UP με κόστος ενεργοποίησης 2,5 ευρώ και διάρκεια ισχύος 7 ημερών.

Χαρακτηριστικό της νέας υπηρεσίας είναι ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και όταν ο συνδρομητής δεν έχει μονάδες, καθώς το κόστος ενεργοποίησης της υπηρεσίας (2,5 ευρώ) χρεώνεται στην επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.