You are here

ΟΤΕ: Υποβάθμιση από Moody’s, ουδέτερη σύσταση από UBS

09/07/2003 10:52
Σε Baa1 από το Α2 υποβάθμισε η Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ, αποδίδοντας την υποβάθμιση στους κινδύνους που σχετίζονται με τις επενδύσεις του ΟΤΕ σε γειτονικές αγορές και στην προσπάθειά του να αναδειχθεί στην κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές του διεθνούς οίκου οι προοπτικές της ελληνικής εταιρίας είναι σταθερές, αντικατοπτρίζοντας τη δύναμη των ταμειακών ροών του ΟΤΕ καθώς και τις εκτιμήσεις τους για τη σταδιακή βελτίωση της δανειακής του κατάστασης.

Πάντως, σε έναν πιο θετικό τόνο, η Moody’s αναγνώρισε πως ο ΟΤΕ ευνοείται από τον μετριοπαθή ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και από το γεγονός ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει μερίδιο αγοράς πάνω από 90% στις τοπικές και υπεραστικές κλήσεις, με τον επαναπροσδιορισμό των τιμολογίων του.

Παράλληλα, ο οίκος ολοκληρώνοντας τη διαδικασία επανεξέτασης του ΟΤΕ που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου 2003, υποβαθμίζει το ομολογιακό δάνειο (1,1 δισ. ευρώ, 6,125%, λήξη 2007) του Οργανισμού επίσης από το A2 σε Baa1.

UBS: Ουδέτερη σύσταση για ΟΤΕ, εν όψει Investors Day

Oυδέτερη σύσταση (neutral 1) και τιμή στόχο τα 10,6 ευρώ - προβλέποντας ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% - δίνει για τον ΟΤΕ η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Ιουλίου, με αφορμή το investor day που διοργανώνει η διοίκηση του οργανισμού στις 11 Ιουλίου 2003.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, η πορεία της μετοχής έχει επηρεαστεί από δύο βασικούς παράγοντες:

- Πρώτον, την άσχημη πορεία των εργασιών στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας, όπου η UBS αναμένει την υιοθέτηση αυξημένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης και
- δεύτερον, την πορεία της Romtelecom, καθώς ενώ έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ο ΟΤΕ ανέλαβε τη διοίκησή της, η στρατηγική της εταιρείας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας παραμένει αβέβαιη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της UBS ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με υψηλό discount έναντι του κλάδου, ενώ όπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, η υψηλή μερισματική απόδοση (7%), θα πρέπει να λειτουργήσει σαν «πάτωμα» για τη μετοχή. Παρόλα αυτά, τα όποια περιθώρια ανόδου εξαρτώνται αποκλειστικά από την εμφάνιση εμφανών αποτελεσμάτων της αναδιάρθρωσης.

Όμως, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η UBS αναμένει από τον ΟΤΕ απογοητευτικά αποτελέσματα και δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσει στην οποιαδήποτε αναθεώρηση της αξιολόγησής της για τη μετοχή μέχρις ότου η εταιρεία αρχίσει να εμφανίζει θετικές εξελίξεις στα βασικά ζητήματά της.