You are here

Οξεία αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

11/12/2018 20:12

Σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την μη περικοπή των συντάξεων.

Κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την μη περικοπή των συντάξεων είναι «μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, διέψευσε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας», υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκαθιστά «τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας».

«Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάθε βήμα της κυβέρνησης εντάσσεται «σε σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε το ζήτημα των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση «εκχώρησε τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

«Με κυνισμό στήσατε έναν διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, που, σύμφωνα με τον ίδιο, επέβαλε 29 νέους φόρους. «Ήταν μια πολιτική εναντίον όλων, είναι ο απολογισμός της φορομπηχτητικής σας πολιτικής. Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, εσείς φορολογείτε τους πολλούς για να τους κρατάτε μετά ομήρους με την πολιτική των επιδομάτων», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό καιροσκοπισμό» και για προσπάθεια να «ψαρέψει στα θολά νερά του Ακροδεξιού ακροατηρίου». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ζάεφ να απέχει από δηλώσεις που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Έχω τονίσει και έχει γίνει σαφές από όλους τους διεθνείς παράγοντες ότι η πΓΔΜ οφείλει, με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, να τηρεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας. Και αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ούτε η συμφωνία. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται εκεί που πρέπει να δοθούν. Η θέση μας είναι σαφής: Η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, αντικείμενο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη αποτέλεσαν και δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση της ΔΕΠΑ, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «αφωνία στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ», και τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό να ανταπαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «προσπαθεί να επινοήσει σκάνδαλα».