You are here

Ουδέτερη σύσταση για Ελλάδα από την JP Morgan

03/12/2021 12:22

Η JP Morgan στην ετήσια στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές παρότι θέτει την Ελλάδα ως μια από τις ελκυστικές αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA), εντούτοις θέτει ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές. Ως τους πιο ελκυστικούς τομείς από τη Λατινική Αμερική η JPM θέτει τις χώρες: Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Περού και Κολομβία.

Ως τους πιο ελκυστικούς τομείς από την περιοχή CEEMEA: Ν. Αφρική, Κουβέιτ, Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ουγγαρία και Πολωνία. Ως τους πιο ελκυστικούς τομείς από τη Νότια Ασία: Κίνα (OW) και Νότια Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ινδονησία (OW).

Ταυτόχρονα εκτιμά ότι Ελλάδα, Ρωσία, Ινδία, Μεξικό, Περού, Φιλιππίνες και η Ν. Αφρική ανήκουν στο στην κατηγορία των χωρών με υψηλή αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το δυνητικό, αλλά με χαμηλότερη βαθμολογία στην ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της Covid-19, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για την ανάπτυξη από παρατεταμένους περιορισμούς.

Στις αρνητικές επισημάνσεις της JPM είναι (1) τα ακίνητα και βιομηχανικές επιχειρήσεις και (2) Πολωνία, Τουρκία και Ελλάδα μεταξύ των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές αγοράς και διακράτησης για αυτούς τους τομείς των αναδυόμενων αγορών έχουν ιστορικά μια χαμένη πρόταση.

Αναφορικά με τη σταθερότητα των δεικτών Sharpe (2000-2010 και 2010-2021), δείκτης ρίσκου / απόδοσης, οι ευμετάβλητοι δείκτες Sharpe για τις αγορές, τους τομείς και τα στυλ των αναδυόμενων αγορών είναι υψηλοί, απεικονίζοντας την κυκλική πορεία από το 2000-2010 έως το 2010-2021.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι απαιτείται συγχρονισμός για τις αγορές μετοχών της Αργεντινής, Μαλαισίας, Πολωνίας, Τουρκίας, Ελλάδας, Real Estate, βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες επικοινωνιών με την ευρύτερη πορεία των αγορών γιατί είναι αγορές με συνεχή υποαπόδοση σε σχέση με τον δείκτη Sharpe των EM και στις δύο περιόδους που αναλύει η αμερικανική τράπεζα.

Επίσης στην ανάλυση κινδύνου, η JPM σχεδίασε τις μετοχικές αγορές, τους τομείς και τα στυλ για να ελέγξει τους τριετείς κυλιόμενους δείκτες Sharpe (σε σχέση με το EM) και τη συχνότητα υπεραπόδοσης σε μηνιαία επίπεδα από το 2002. Η Ελλάδα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, η Κολομβία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Τουρκία και η Μαλαισία είχαν την πιο δυσμενή ανταμοιβή σε σχέση με τον κίνδυνο.

Πηγή: Euro2day