You are here

«Παγώνει» η κύρωση μνημονίων συνεργασίας με Β. Μακεδονία

23/06/2021 14:54

Στο «πάγωμα» της κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή τριών εκκρεμών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, προχωρά η ελληνική Κυβέρνηση, κατόπιν πρόσφατης ανάρτησης του Πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο tweet του, ο κ. Ζάεφ, παρακολουθώντας την ομάδα της χώρας του στο Εuro, σημείωσε: «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας».

Η αναφορά του κ. Ζάεφ σε «Μακεδονία» έναντι του «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισε το «πάγωμα» της κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη γείτονα χώρα.

Σημειώνεται ότι η κύρωση των συγκεκριμένων μνημονίων συνεργασίας βρισκόταν ήδη σε εκκρεμότητα από την ελληνική Κυβέρνηση και εν τέλει είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Ζάεφ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι απαίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η πλήρης τήρηση τόσο του γράμματος, όσο και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου», επισήμανε.

«Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας», ανέφερε η ίδια.

ΚΥΠΕ