You are here

Πάνω από 20.000 οι κενές θέσεις επαιδευτικών

04/09/2015 10:36
«Χάος» επικρατεί μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τις κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών να ξεπερνούν τις 20.000. Αποτέλεσμα είναι πολλά σχολεία να ανοίξουν με σοβαρές ελλείψεις, ενώ άλλα, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου. Χθες, η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων «πυρών» τόσο από τη ΝΔ που την κατηγόρησε για εγκληματική αδράνεια όσο και από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που εξήγγειλαν, ήδη, τις πρώτες κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Αρ.Μπαλτά χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ένταση που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας λόγο για καιροσκοπική απόπειρα εκμετάλλευσης του ζητήματος εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται συνολικά σε 17.000, εκ των οποίων οι 11.200 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι 4.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι 2.000 στην ειδική αγωγή. Όπως υποστήριξε ο κ. Χασάπης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια, μέσω ΕΣΠΑ, για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις που δημιουργούνται από τις άδειες χωρίς αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει η έγκριση κονδυλίων πρόσληψης επιπλέον 6.000 εκπαιδευτικών, με το υπουργείο Παιδείας να μην έχει λάβει ακόμη απάντηση στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), που χθες είχαν συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό, Φρόσω Κιάου, εκτίμησαν ότι τα κενά ξεπερνουν τις 21.000, εκ των οποίων τα 14.000 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα 7.000 στη δευτεροβάθμια. Η ΔΟΕ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, ενώ τόνισε ότι «ο πρωτοφανής κακός σχεδιασμός της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας επιδείνωσε την κατάσταση δημιουργώντας εικόνα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης». Κάλεσε δε, τους δασκάλους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετάσχουν στην πρώτη, για τη νέα σχολική χρονιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Για «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια της κ. Κιάου και να τινάξει στον αέρα το νέο σχολικό έτος, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία δημιούργησε «η εγκληματική αδράνεια του τέως υπουργού Παιδείας, Αρ. Μπαλτά και των στενών συνεργατών του, καθώς και οι αδιανόητες επιλογές τους».