You are here

Pantelakis: Οι τιμές-στόχοι για τα top picks στο Χρηματιστήριο

21/01/2022 13:56

Η χρηματιστηριακή για το 2022 είναι overweight στον τραπεζικό τομέα, με την ΕΤΕ και την Alpha BankΑΛΦΑ +0,15% να είναι οι τραπεζικές επιλογές στον τομέα. Ταυτόχρονα, προτιμά υποτιμημένα ονόματα (Jumbo και Lamda), καθώς η αγορά είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τις μελλοντικές προοπτικές είτε στις υφιστάμενες δραστηριότητες είτε σε νέα εγχειρήματα (έργο Ελληνικό) και, τέλος, εν μέσω της αναταραχής στις αγορές ενέργειας, επιδιώκει αυξημένη έκθεση σε μετοχές που θα ηγηθούν της πράσινης μετάβασης και σε μετοχές όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

  • Οι τιμές-στόχοι για τις δύο τράπεζες είναι 4,4 ευρώ για την ΕΤΕ και 1,7 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Βank, με την αποτίμηση των δύο τραπεζών να τοποθετείται στις 0,47 φορές σε όρους λογιστικής αξίας και 5,3 φορές και 5,9 φορές σε όρους κερδοφορίας για το 2023.
  • Για τη ΔΕΗ, η τιμή-στόχος είναι τα 14,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 62% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 6,2 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 13,7 φορές. 
  • Για τη Μυτιληναίος, η τιμή-στόχος είναι στα 22 ευρώ με περιθώριο ανόδου 41% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 6,9 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 7,4 φορές.
  • Για την Jumbo, η τιμή-στόχος είναι τα 21 ευρώ με περιθώριο ανόδου 46% και δείκτη αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 5,1 φορές και δείκτη τιμής προς κέρδη στις 9,9 φορές.
  • Για την Τέρνα Ενεργειακή, η τιμή-στόχος είναι τα 16,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 24% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 9,7 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 15,9 φορές.
  • Τέλος, για τη Lamda, η τιμή-στόχος είναι τα 13,2 ευρώ με περιθώριο ανόδου 81% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 10,1 φορές και δείκτη τιμής προς κέρδη στις 11,7 φορές.

Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, σε ένα τέτοιο αβέβαιο περιβάλλον, υιοθετεί προσέγγιση υπέρ των μετοχών αξίας μέσω μιας προσέγγισης με τρεις άξονες.

Πρώτον, overweight στον τραπεζικό τομέα (πάντα βασική συνιστώσα του συμπλέγματος της «αξίας»), με ΕΤΕ και Alpha να είναι οι επιλογές στον τομέα. Η Εθνική Τράπεζα είναι η υψηλότερη ποιοτική επιλογή του κλάδου, με κεφάλαια που είναι τα καλύτερα του κλάδου (πάνω από 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα), υψηλή κάλυψη NPE και αμυντικό προφίλ που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει βασικό ROE 9%.

Στην κορυφή, προσθέτουμε κάποιο beta μέσω της Alpha Βank: η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο δεν επιτάχυνε μόνο την απομείωση του κινδύνου μέσα σε λίγους μήνες, αλλά και την αφήνει με άνετη κεφαλαιακή θέση για να καρπωθεί το RRF. Στην πραγματικότητα, όντας η παραδοσιακή ελληνική εταιρική τράπεζα, η Alpha είναι πιθανώς στην καλύτερη θέση για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ επιταχύνει τη μετατροπή της σε καθαρή εταιρεία, σύγχρονη, πιο κερδοφόρα και λιγότερο ευμετάβλητη επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Στη χρηματιστηριακή αρέσει το γεγονός ότι η ΔΕΗ σπεύδει να συλλάβει την ευκαιρία για πράσινη μετάβαση: είναι σε καλύτερη θέση να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Προχωρώντας στον Μυτιληναίο, η πρόσφατα επικαιροποίηση στο μοντέλο αποτίμησης επιστρέφει έναν υψηλότερο στόχο τιμής στα €22,0 ανά μετοχή (από €17,4), λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης στις προοπτικές και στην ικανότητα του ομίλου να δημιουργεί ταμειακές ροές μεσοπρόθεσμα.

Η Jumbo πρόκειται να σημειώσει νέο υψηλό καθαρό εισόδημα το FY21e χάρη στη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντέχει την ανοδική πορεία κόστους ναυτιλίας μέσω ενός συνδυασμού δράσεων, επανασχεδιασμού προϊόντων και βελτιστοποίησης προμηθειών.

Η Τέρνα Ενεργειακή αρέσει για την καλή ορατότητα στην πορεία αύξησης των κερδών της μέχρι τουλάχιστον FY23e, χάρη στην ισχυρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προσθήκες δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προβλέπει EBITDA και καθαρά κέρδη να επιδείξουν αύξηση της τάξης του 7% και 18%, αντίστοιχα έως το FY23e. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων, αναμένει περίπου 200 εκατ. καθαρή ταμειακή ροή ετησίως, δηλαδή απόδοση 15% από το 2024 και μετά.

Τέλος, η ομολογουμένως σταθερή πορεία της Lamda Development, με τις προοπτικές ανάπτυξης να είναι συνώνυμες με την εμβληματική ανάπτυξη του Ελληνικού, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει την καθαρή αξία ενεργητικού 3 φορές υψηλότερα στο τέλος του 2025e σε σχέση με τα επίπεδα του FY20, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια 85% της αξίας. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής προσφέρουν εξαιρετικό σημείο εισόδου, δεδομένου ότι αποτιμούν την υπάρχουσα (κορυφαία) επιχείρηση εμπορικών κέντρων σε κάτω από την τρέχουσα καθαρή αξία της, ενώ αποδίδουν σχεδόν μηδενική αξία για το Ελληνικό.

Πηγή: Euro2day