You are here

Παραλύει την οικονομία η απεργία

15/12/2010 08:56
Της Μαρίας Μόσχου

«Παγώνει» σήμερα ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας, που πραγματοποιούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις.

H απεργιακή καταιγίδα έχει ξεκινήσει ήδη από την αρχή της εβδομάδας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών ενώ έχει «παραλύσει» η οικονομία όλης της χώρας. Χθες επικράτησε χάος στην Αθήνα εξαιτίας του 24ωρου «χειρόφρενου» σε όλα τα μέσα μεταφοράς με αποτέλεσμα η Αθήνα να θυμίζει ένα απέραντο... πάρκινγκ. Η άρση του δακτυλίου στο κέντρο για τη διευκόλυνση των οδηγών προκάλεσε κυκλοφοριακό «μπλακ άουτ» σε πολλές κεντρικές αρτηρίες της πόλης με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Πέτρου Ράλλη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Μεσογείων και στην Κατεχάκη. Το κομφούζιο θα συνεχιστεί και σήμερα εξαιτίας των συλλαλητηρίων αλλά και αύριο λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των εργαζόμενων στα μέσα μεταφοράς.

Απεργούν

Σήμερα σε απεργιακό κλοιό μπαίνουν εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία θα κυκλοφορήσουν ορισμένες ώρες της ημέρας για να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι προς το κέντρο της Αθήνας, ο ΟΣΕ με 24ωρη απεργία, οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, οι οδηγοί ταξί με στάση εργασίας, τα ΕΛΤΑ και η ΟΜΕ ΟΤΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ακόμη και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.

Αστικές συγκοινωνίες

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και την ερχόμενη εβδομάδα με νέες στάσεις εργασίας και ενδεχομένως και απεργίες έως τα Χριστούγεννα προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν αύριο τις σχετικές αποφάσεις όταν θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή.

Σήμερα λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Χωρίς ταξί θα μείνει η πρωτεύουσα για τέσσερις ώρες καθώς οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί του ΟΣΕ και δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ δε θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια. Δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις και αύριο καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον ΟΣΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Οσο για το σημερινό απεργιακό τσουνάμι, «παγώνουν» οι συναλλαγές με το δημόσιο, θα υπάρξουν προβλήματα στις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα κλείσουν σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια.