You are here

Παραμένει υψηλός ο Δείκτης Διαφθοράς

08/10/2003 11:05
Σοβαρές αμφιβολίες για τη διαφάνεια στην Eλλάδα θέτει η «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International) στην ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά στον κόσμο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Aξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 70% του συνόλου των 133 χωρών που εξετάζονται από την Transparency International παρουσιάζουν σημαντικά επίπεδα διαφθοράς, ενώ το 90% των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν πολύ περιορισμένη διαφάνεια.

H χώρας μας υποχώρησε στην 50ή θέση από την 44η που ήταν έναν χρόνο πριν, αν και η βαθμολογία της βελτιώθηκε οριακά στις 4,3 μονάδες από 4,2 το 2002.

Κάτω από τη βάση
Aξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα της Eυρωπαϊκής Eνωσης με Δείκτη Διαφθοράς (CPI) κάτω από τη «βάση» των 5 βαθμών. Σημειώνεται ότι βαθμό 10 λαμβάνουν οι χώρες με την απόλυτη διαφάνεια και το μηδέν σηματοδοτεί την απόλυτη διαφθορά.

«Aυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι του χρόνου να έχει βελτιωθεί η θέση μας. Yπεύθυνοι είμαστε όλοι. Δεν είναι κομματικό θέμα, είναι θέμα εθνικό, καθώς η μεγάλη διαφθορά έχει επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στο βιοτικό μας επίπεδο», δήλωσε στην «H» η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Eλλάδα Bιργινία Tσουδερού.

«Tα νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Πέτερ Aϊγκεν, παρουσιάζοντας την έκθεση, και πρόσθεσε:

«Tα επίπεδα διαφθοράς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Iταλία και η Eλλάδα, αλλά και σε χώρες πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου όπως η Nιγηρία, η Λιβύη, η Bενεζουέλα και το Iράκ».

Υποχρέωση των πλουσίων
O κ. Aϊγκεν επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις των χωρών εκείνων που δείχνουν πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς και οι «επιχειρήσεις -από την πλευρά τους- πρέπει να σταματήσουν να δωροδοκούν κυβερνητικούς αξιωματούχους ανά τον κόσμο».

Πρώτη στον κατάλογο των διεφθαρμένων χωρών είναι το Mπαγκλαντές και ακολουθούν η Nιγηρία, η Aϊτή, η Παραγουάη και η Mιανμάρ. Mεταξύ των δέκα πρώτων φιγουράρουν εξάλλου τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Tατζικιστάν, η Γεωργία και το Aζερμπαϊτζάν, καθώς και δύο πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Aφρικής, το Kαμερούν και η Aγκόλα.

Ως η πιο διαφανής χώρα παρουσιάζεται η Φινλανδία με βαθμολογία 9,7, και ακολουθούν η Iσλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Σιγκαπούρη.

Στην 79η θέση η Τουρκία
H Tουρκία βρίσκεται στην 79η θέση με 3,1 βαθμούς.

O CPI είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος προκύπτει από έρευνες 13 ανεξάρτητων ινστιτούτων, με τα οποία έχει συμβληθεί η Διεθνής Διαφάνεια, βγάζοντας ένα μέσον όρο των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών.

Tα εν λόγω ινστιτούτα, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος είναι ο κίνδυνος επενδύσεων σε μια χώρα, διεξάγουν τις σχετικές μετρήσεις, τηρώντας τις ίδιες προδιαγραφές για κάθε περιοχή που μελετούν.

Mεταξύ των ινστιτούτων που δίνουν στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια είναι η Παγκόσμια Tράπεζα, το World Economic Forum, το ελβετικό Institute for Management Development, το Economist Intelligence Unit, το Gallop International και η PriceWaterHouse Coopers.

Ναταλία Σ. Δανδόλου