You are here

Παράνομα τα έξοδα διαχείρισης σε καταθέτες

13/10/2003 15:21
Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Ειρηνοδικείο Αθηνών τη χρέωση «εξόδων διαχείρισης» των τραπεζών στους μικρούς λογαριασμούς καταθέσεων, είτε αυτοί είναι ενεργοί είτε αδρανείς.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά τη μηνιαία χρέωση με ποσά από 1,5 έως 3,5 ευρώ των τραπεζικών λογαριασμών που παρέμεναν αδρανείς για ένα 6μηνο, εφόσον το μηνιαίο υπόλοιπο ήταν χαμηλότερο από το πλαφόν που έθεταν οι τράπεζες κατά το δοκούν.

Όπως αναφέρει το Έθνος τη Δευτέρα, η δικαστική απόφαση ήλθε μετά την αγωγή που υπέβαλε ο δικηγόρος-πανεπιστημιακός Ν.Μιχαλάκης, διεκδικώντας την επιστροφή 9 ευρώ, που κρατήθηκαν αυθαίρετα από το λογαριασμό του ως έξοδα διαχείρισης.

Με τη δικαίωση από το δικαστήριο του κ. Μιχαλάκη προστατεύονται χιλιάδες μικροκαταθέτες που κάθε μήνα βλέπουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να μειώνονται.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι χρεώσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές ακόμα και εάν οι πελάτες των τραπεζών έχουν αποδεχθεί τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ), που προβλέπουν το δικαίωμα κάθε τράπεζας να επιβάλλει δαπάνες που θεωρεί αναγκαίες.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις παρόμοιων χρεώσεων η τράπεζα οφείλει να επιστρέψει στον καταθέτη τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από το λογαριασμό, με τους νόμιμους τόκους.