You are here

Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο για την α' κατοικία

20/03/2019 14:59

Ο κύβος ερρίφθη και το Μαξίμου αποφάσισε να κινηθεί τάχιστα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια, πυροδοτώντας τα σενάρια ακόμα και για μονομερή κίνηση. Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν το μεσημέρι ότι το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες.

Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει την εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τις συνεταιριστικές και την Αττικής.

«Αυτό που λέμε είναι σαφές: την Παρασκευή θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο και μέχρι τότε θα συνεχισθεί η συζήτηση με τους θεσμούς», διευκρινίζουν, προκειμένου να λειάνουν τα περί μονομερούς κίνησης.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης, έτσι όπως συμφωνήθηκε από τις συσκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Αυτή η τελευταία επισήμανση έχει τη σημασία της, διότι από την κυβερνητική πλευρά προκαλούνται ερωτήματα για το «τι μεσολάβησε» μεταξύ της παραπάνω συμφωνίας και των ενστάσεων που ήγειραν εκπρόσωποι των θεσμών (κυρίως της ΕΚΤ). Όχι μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συναφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία, αλλά για το σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα φυσικά πρόσωπα, όπως προέκυψε «αίφνης» στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Όπως σημειώναμε το πρωί, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τόνιζε χθες το βράδυ πως «η πρώτη κατοικία δεν θα μείνει στον αέρα, η ρύθμιση θα έλθει στη Βουλή, δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης».

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με πρόσωπα-κλειδιά, ωστόσο η «εντολή» του προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συμφωνίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση «συζητά» το ενδεχόμενο κάποιων υπαναχωρήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια, όσον αφορά στο ύψος της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου (περίπου στα 170.000 ευρώ) και στο ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη (σαφώς κάτω από το 50% του δανείου).

Σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Είπε όμως ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Πηγή: Euro2day