You are here

Παράθυρο για αναστολές συμβάσεων εργασίας έως τον Σεπτέμβριο

06/08/2020 09:38

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία Covid 19 θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης, προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοί τους να λάβουν την ειδική αποζημίωση ύψους έως και 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Τη δυνατότητα αυτή, δίνει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου πληττόμενου από την πανδημία covid 19.

Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας τις δυσκολίες στην προσαρμογή των επιχειρήσεων στις οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω των δυσμενών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης που εκτιμάται ότι θα αφορούν περίπου 330.000 εργαζόμενους. Με στόχο δε, και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην νέα ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη που θα επιτρέπει την ένταξη περισσότερων εργαζόμενων στον μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

Αναλυτικά, και σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (ν.4714/2020) η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων επεκτάθηκε και πλέον ισχύει για επιχειρήσεις και εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020.

Με την προωθούμενη διάταξη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυτή η δυνατότητα επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται πληττόμενες, και κυρίως σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.

Έτσι, οι εργοδότες αυτοί θα έχουν την επιλογή για το επόμενο διάστημα και πάντως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρώτη φορά, σε εργαζόμενους που μέχρι σήμερα δεν είχαν τεθεί σε αναστολή, κατά το πρώτο κύμα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί η προσαρμογή των επιχειρήσεων αυτών σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με παράλληλη οικονομική στήριξη των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η σχετική δαπάνη αφορά περίπου 330.000 εργαζόμενους, και ανέρχεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης ύψους έως 534 ευρώ, και σε επιπλέον 110 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για κάθε έναν από τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Με δεύτερη διάταξη στην ΠΝΠ, το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε νέα βελτιωτική κίνηση προκειμένου να «λειτουργήσει» ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Έτσι, ο μηχανισμός, από την υπογραφή της ΠΝΠ και μετά θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει ενεργή σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία αίτησης της επιχείρησης για ένταξή του στο μηχανισμό.

Μέχρι σήμερα, ως προϋπόθεση ίσχυε η ύπαρξη ενεργής σχέσης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 30η Μαΐου 2020. Η πρόβλεψη αυτή, στην πράξη έθετε εκτός μηχανισμού όλους τους εργαζόμενους σε εποχικές επιχειρήσεις που άνοιγαν κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο και μετά. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι νέες προσλήψεις, παράλληλα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αποφευχθούν και οι απολύσεις εργαζόμενων που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Μηχανισμό εξαιτίας της μεταγενέστερης από την προβλεπόμενη ημερομηνία, πρόσληψής τους.

Πηγή: Euro2day