You are here

Παράθυρο νέων παροχών το 2022 ανοίγει η έντονη ανάκαμψη

07/12/2021 08:15

Το δρόμο για τρεις μονάδες χαμηλότερο χρέος προς ΑΕΠ φέτος και «παράθυρο» νέων παροχών το 2022 ανοίγει η εκρηκτική ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου όταν η ελληνική οικονομία έγραψε επέκταση 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η επίδοση αυτή φέρνει την ελληνική οικονομία σε θέση πρωταθλητή στην ευρωζώνη, με βάση τα έως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία και θέτει τις βάσεις για μία ακόμα ανοδική αναθεώρηση της ετήσιας ανάπτυξης. Αναλυτές βάζουν τον πήχη «με ασφάλεια πάνω από 8%», ενώ ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομολογούν ότι το 6,9% του προϋπολογισμού είναι ξεπερασμένο και η νέα βάση μπαίνει στο 7,5%. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις δεν αποκλείονται ούτε από το οικονομικό επιτελείο, αλλά η εκτίμηση για 7,5% θεωρείται πλέον ασφαλής.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat (16 Νοεμβρίου) δίνουν την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση. 13,4% η επέκταση στην Ελλάδα, δεύτερη καλύτερη η Ρουμανία με 8%, τρίτη η Ουγγαρία με 6,1% ενώ οι ισχυροί της ευρωζώνης έγραψαν ανάπτυξη από 2,5% (Γερμανία) έως 3,8% (Ιταλία) με τη Γαλλία στο 3,3% και την Ισπανία στο 2,7%.

Μακριά από πανηγυρισμούς, πηγές του οικονομικού επιτελείο σημειώνουν πως μιλάμε κυρίως για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το βαρύ πλήγμα και τους περιορισμούς της πανδημίας, ξεχωρίζοντας όμως και σημάδια ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών η αύξηση των εξαγωγών (48,6%) και των επενδύσεων (18,1%) με φόντο την ολική επαναφορά του τουρισμού τους τελευταίους μήνες, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη διεύρυνση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας και βέβαια την έναρξη υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το μίγμα ανάπτυξης εκτιμάται πως περιέχει στοιχεία «αντισωμάτων» έναντι των παραμέτρων αβεβαιότητας οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και επικεντρώνονται κυρίως στην πορεία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο όμως, αναλυτές σημειώνουν πως αρκεί επέκταση 6% το τέταρτο τρίμηνο του έτους (-2.7% από τρίμηνο σε τρίμηνο) για να βγει ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 8,5%.

Δεδομένου ότι πέρυσι την εορταστική περίοδο η αγορά προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε Lockdown, click away και ψώνια με ραντεβού με την εστίαση ερμητικά κλειστή , επέκταση 6% το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται απολύτως εφικτή. Στο εννιάμηνο ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται σε 9,36%.

Σε αυτό το σκηνικό, στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να αλλάξουν τις εκτιμήσεις. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο θέλουν μήνες ακόμα (τον Μάρτιο) για να βγει ο τελικός λογαριασμός και των επιπτώσεων σε χρέος και έλλειμμα και στο μέτωπο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Για φέτος, το …ταμείο των παροχών έχει «κλείσει», αλλά για το 2022 τώρα διαμορφώνεται. Αρμόδιες πηγές, χωρίς να προδιαγράφουν τίποτα αλλά και χωρίς να αποκλείουν τίποτα, εκτιμούν πως εφόσον η ανάπτυξη φέτος τερματίσει αισθητά ψηλότερα από το 6,9% του προϋπολογισμού, με βάση τα «συστατικά» της ανάκαμψης θα υπάρξει ουσιαστικό carry over και το 2022 και το 2023 επομένως θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει δείξει πως όποιος δημοσιονομικός χώρος εντοπίζεται, αξιοποιείται απευθείας για παροχές και ελαφρύνσεις.

Πόσο μάλλον όταν ο χρόνος των εκλογών έρχεται ολοένα και πιο κοντά...

Πηγή: Euro2day