You are here

Παρέμβαση σε 7 τομείς δίνει η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική

16/11/2016 09:14
Του Δημήτρη Μαλλά

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου έθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το κείμενο για την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας για το χρονικό διάστημα 2016 2021. Το τελικό κείμενο πρόκειται στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί «υποχρέωση» όλων των κρατών μελών στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το όραμα της κυβέρνησης για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι να αποτελέσουν το μοχλό για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας και για την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης, τον καταλύτη για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη Δημόσια Διοίκηση καθώς και εργαλείο και μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική εξειδικεύει επτά τομείς παρέμβασης, τις προτεραιότητες για τον κάθε τομέα, τις απαιτούμενες ενέργειες υλοποίησης για τον καθένα από τους τομείς προτεραιότητας καθώς επίσης και όλα τα αναγκαία μέτρα και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο Δημόσιο.

Οι τομείς παρέμβασης είναι:

Ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας νέας γενιάς με έμφαση στο θέμα της υλοποίησης συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας με προώθηση της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διάδοση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και την ενίσχυση της εξωστρέφεια;ς και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ώθηση του κλάδου τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης.

Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες.

Ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου με αποτελεσματικό μοντέλο υλοποίηση έργων και αξιοποίηση των υποδομών cloud και αλλαγή του προσώπου της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο.

Άρση των αποκλεισμών και διάχυση των ωφελειών της ψηφιακής ολικονομίας.

Ενίσχυση ασφάλειας και εμπιστοσύνης με θεσμοθέτηση και εφαρμογήξ σχετικών πολιτικών και θωράκιση των κρίσιμων συστημάτων της δημόσιας διοίκησης.

Για την εξυπηρέτηση των στόχων της στρατηγικής, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, θα δοθεί έμφαση σε θέματα όπως είναι η παροχή υπηρεσιών από «επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις» (B2B) σε παραγωγικούς τομείς που η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο αγροδιατροφικός τομέας κ.λπ.

Αλλά και η εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης που διαθέτει η χώρα, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα ενθαρρύνουν αφενός τη συγκράτησή του στη χώρα και αφετέρου την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα δυναμικό οικοσύστημα ΤΠΕ, προσελκύοντας και κέντρα αριστείας ξένων επιχειρήσεων.