You are here

Πειραιώς: Δάνεια 1 δισ. σε ΜΜΕ

30/01/2009 09:39
Της Ελένης Κομίνη

Νέα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Αττικής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσουν να χορηγούνται άμεσα από την Τράπεζας Πειραιώς και προς τα 50.000 μέλη του ΕΒΕΑ. Το πρόγραμμα δανειοδότησης παρουσίασαν ο Πρόεδρος της τράπεζας κ. Μ. Σάλλας και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος.

Το πρόγραμμα κατάρτισαν και προωθούν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και το ΕΒΕΑ και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από την επόμενη Δευτέρα έως και τις 31 Μαρτίου.

«Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις και την αγορά της Αττικής» δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε σύντομα να ανακοινώσουμε ανάλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Επιμελητήρια, σε άλλες περιοχές της χώρας».

Τα δάνεια αυτά θα κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς ΜΜΕ, δηλαδή τα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Οι δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 50.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ και παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία. Τα χαρακτηριστικά των δανείων είναι:

Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Διάρκεια χρηματοδότησης έως 5 έτη.

Περίοδος χάριτος: έως 12 μήνες (για το κεφάλαιο).

Το ύψος δανείου θα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με το 20% του κύκλου εργασιών, ενώ το μέγιστο, ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.

Άνω των 40.000 ευρώ εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).

Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΠΕΧ) με εξασφάλιση στο 7,2% και Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6%).

Ασφαλιστική κάλυψη, για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην τράπεζα, θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

Επιτόκια

Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που δέχονται οι τράπεζες, σημείωσε ότι το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ δεν αποτελεί κεφάλαια που εισρέουν στις τράπεζες, αλλά ως προς τα 23 δισ. ευρώ υπογράμμισε πως αυτά είναι εξασφαλίσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε πως έχει λάβει 800 εκατ. ευρώ εγγυήσεις μέσω του πυλώνα με το ειδικό ομόλογο και από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου έχει χορηγήσει 880 εκατ. δάνεια προς ΜΜΕ.