You are here

Πειραιώς: Διαπραγματεύσεις με Bain για το Sunshine

21/09/2021 08:40

Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Bain Capital, για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), μικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, έχει εισέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -3,32%, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, που κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα.

Tο χαρτοφυλάκιο Sunshine περιλαμβάνει περίπου 5.000 συμβάσεις leasing 2.300 επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι μικρομεσαίες. Το 65% των προς πώληση συμβάσεων leasing είναι μη εξυπηρετούμενες και το υπόλοιπο 35% ρυθμισμένες. Η αξία των εξασφαλίσεων, που έχουν οι λόγω συμβάσεις, υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξία των ενεχυριασμένων ακινήτων.

Η προσφορά της Bain ήταν η πιο κοντινή στην παραπάνω αξία (σ.σ. ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτίμησε το χαρτοφυλάκιο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ), αποτίμηση που ενδέχεται να βελτιωθεί, κατά την περίοδο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση, πέραν της Bain, πέρασαν οι Fortress και Canadian Professional Insurance Broker (CPIB).

Στις αρχές Αυγούστου η Πειραιώς έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα και κάποια ρυθμισμένα ναυτιλιακά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 800 εκατ. ευρώ (project Dory). Η περίμετρός του περιλαμβάνει δάνεια 18 ναυτιλιακών ομίλων, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι προσφορές κατέθεσαν οι Cross Ocean, Davidson Kempner, Fortress, με την Πειραιώς να τηρεί σιγή ιχθύος.

Στις οικονομικές καταστάσεις β' τριμήνου αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο όμιλος όριζε σενάριο πώλησης, με πιθανότητα 100%, η εκτιμώμενη επιπρόσθετη ζημιά προ φόρων, για τα δύο παραπάνω χαρτοφυλάκια (Sunshine και Dory) , δεν θα ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix,Vega) και έχει υπογράψει SPA για άλλη μια (Sunrise 1), από-αναγνωρίζοντας δάνεια, συνολικής μικτής αξίας 14 δισ. ευρώ. Ακολουθούν δύο ακόμη τιτλοποιήσεις (Sunrise 2 και 3). Το project Sunrise 2, που δρομολογείται, περιλαμβάνει ρυθμισμένα δάνεια 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Sunrise 3 θα περικλείει τα δάνεια, που θα προκύψουν από την πανδημία.

Πηγή: Euro2day