You are here

Πειραιώς: Διεύρυνση μεριδίου και κερδών στη Βουλγαρία

06/06/2008 09:03
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΙΑΜΗ

Διεύρυνση δικτύου και μεριδίων αγοράς, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας στα επίπεδα των 45-50 εκατ. ευρώ, αναμένει για την τρέχουσα οικονομική περίοδο η Piraeus Bank Βulgaria.

Παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, η βουλγαρική θυγατρική της Πειραιώς ευελπιστεί πως θα πετύχει να εκτελέσει χωρίς αποκλίσεις τον ιδιαίτερα απαιτητικό προϋπολογισμό που έχει σχεδιάσει για φέτος, καθώς διαθέτει τη ρευστότητα που χρειάζεται για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της.

Τα πρώτα μηνύματα, μάλιστα, είναι ενθαρρυντικά, καθώς στο τρίμηνο η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα περίπου 8,8 εκ. ευρώ, έναντι 4,5 - 5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το 2007.

Προβλέψεις

Η τάση δε, συνεχίζει να είναι το ίδιο ανοδική και σε επίπεδο πενταμήνου, με αποτέλεσμα για το σύνολο της χρήσης να προβλέπεται ότι η κερδοφορία θα ανέλθει στα 45-50 εκατ. ευρώ, έναντι 27 εκατ. ευρώ, την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο τέλος του 2008 το μερίδιο αγοράς της τράπεζας, με βάση το ενεργητικό της, θα είναι πάνω από το 7%, ενώ με κριτήριο τις χορηγήσεις θα κυμανθεί σε ποσοστό 8,5% - 9% και ίσως ακόμη πιο ψηλά με βάση τις επιδόσεις στον τομέα του corporate banking.

Κατά συνέπεια, κι εφόσον δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά μη προβλέψιμο, θεωρείται βέβαιο πως το υπάρχον business plan θα εκτελεστεί κανονικά και στο τέλος του 2010, το μερίδιο της τράπεζας θα υπερβαίνει το 10% της τοπικής τραπεζικής αγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας προγραμματίζει για φέτος να προσθέσει άλλα 20 καταστήματα, ώστε στο τέλος του 2008, να αριθμεί συνολικά περίπου 100 σημεία στη Βουλγαρία.

Στις προθέσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είναι να μεγεθύνει την παρουσία του τοπικά με οργανική ανάπτυξη, αλλά, ταυτόχρονα -χωρίς πάντως επί του παρόντος να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο- κρατά «τα μάτια του ανοικτά», για να εκμεταλλευτεί τυχόν ευκαιρίες εξαγορών.

Στο real estate, η διοίκηση της Piraeus Bank Bulgaria, όπως έγινε γνωστό στην «Η», αποφάσισε η θυγατρική Bulfina (σ.σ. αγόραζε τα κτήρια στα οποία αναπτύσσονται καταστήματα της τράπεζας) να συμμετέχει και σε project τα οποία έχει αξιολογήσει και χρηματοδοτεί η τράπεζα.

Στόχος είναι να τοποθετείται επενδυτικά σε χαμηλά επίπεδα και έπειτα από 2-3 χρόνια να αποεπενδύει εγγράφοντας τις όποιες υπεραξίες.