You are here

Πειραιώς: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και 12.000 νέες θέσεις εργασίας

19/02/2010 09:46
Της Μανταλένας Πίου

Σχέδιο για την επέκταση και την αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών και την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, συνολικού προύπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη τετραετία παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη μαζί με τον πρόεδρο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα.

Το σχέδιο, που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ (η οποία ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 65% και το Δημόσιο κατά 35%) και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνει:

Περιβαλλοντική αναβάθμιση των ΒΙΠΕ (70 εκατ. ευρώ) με επενδύσεις που αφορούν κυρίως περιβαλλοντικές υποδομές όπως διαχερίριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.λπ.

Ενεργειακές επενδύσεις σε ΒΙΠΕ (350 εκατ.). Η ΕΤΒΑ έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών 30 MW σε οικόπεδα εντός των ΒΙΠΕ για τα οποία έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και παράλληλα προχωρεί ενεργειακή επένδυση 5 ΜW σε ΒΙ.ΠΕ. της Πελοποννήσου. Επίσης, θα διαθέσει επιπλέον οικόπεδα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ΑΠΕ και θα παρέχει υπηρεσίες αξιοποίησης βιομηχανικών στεγών για την εγκατάσταση Φ/Β.

Μονάδες κομποστοποίησης και κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (80 εκατ. ευρώ) και δημιουργία 3 νέων πράσινων ΒΙ.ΠΕ., έργο προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Θα λειτουργούν ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της πράσινες οικονομίας («πράσινη» χημεία, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά κ.λπ., καθώς και συμβατικών επιχειρήσεων που θα έχουν ενσωματώσει βέλτιστες τεχνολογίες και περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Δέκα Ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα σε νησιά (560 εκατ. ευρώ) με στόχο την παροχή ενεργειακής ασφάλειας (ΑΠΕ), επάρκειας στον εφοδιασμό νερού, φιλική διαχείριση απορριμμάτων και παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι την περίοδο 2010-2014 θα απαιτηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις 12 - 14 δισ. για την πράσινη επιχειρηματικότητα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περί τις 60.000 θέσεις εργασίας.

«Το φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης έχουμε υπολογίσει ότι θα χρειαστεί στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις 45-55 δισ. ως το 2020», πρόσθεσε ο κ. Σάλλας. Από τις επενδύσεις που σχεδιάζονται ως το 2014 εκτιμάται ότι τα 8-10 δισ. θα καλυφθούν από τραπεζικό δανεισμό και ένα μεγάλο μέρος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θέτει τη χώρα σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης.