You are here

Πειραιώς: Η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Α-

31/07/2009 10:19
Επιβεβαιώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch το rating Α- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς σε χθεσινή της έκθεση, διατηρώντας ωστόσο την εκτίμησή της ότι οι προοπτικές της τράπεζας (outlook) είναι αρνητικές.

Η Fitch επισημαίνει ακόμα ότι θα συνεχίσει να εξετάζει με προσοχή την ποιότητα και την αποδοτικότητα του ενεργητικού της Πειραιώς, πρακτική που ακολουθεί με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και κυρίως εν μέσω ενός επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος.

To ισχυρό εγχώριο δίκτυο καταστημάτων, η σχετικά ανθεκτική υπάρχουσα κερδοφορία, η βελτιωμένη ρευστότητα, αλλά και τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, είναι τα στοιχεία που βασίστηκαν οι αναλυτές της Fitch.

Επισημαίνουν ωστόσο την επιδεινούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, λόγω της έκθεσης τη Πειραιώς στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και της αύξησης του χαρτοφυλακίου των επισφαλών δανείων από τις εν λόγω αγορές, την πίεση στο καθαρό περιθώριο εσόδων και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σημειώνουν ότι θα παρακολουθούν την πορεία της τράπεζας και της εξέλιξης των θεμελιωδών μεγεθών της και τονίζουν ότι εφόσον διαπιστωθεί επιδείνωση ή δυσκολία στη διαχείριση του ρίσκου που προκύπτει από τους πιστωτικούς κινδύνους κυρίως από τις δραστηριότητες στη Ν.Α. Ευρώπη, υπάρχει το ενδεχόμενο για υποβάθμιση των αξιολογήσεων. Επισημαίνεται τέλος, ότι η τράπεζα έχει πάρει μέτρα για να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος αλλά και για να έχει κερδοφόρες χρήσεις, βασισμένη σε ένα ισχυρό δίκτυο.