You are here

Πειραιώς-Marubeni: «Μπλόκο» στην αύξηση κεφαλαίου της Hellenic Steel

26/01/2010 09:53
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει η σχετική επιστολή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προς την υπουργό Οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε χθες.

«Η εταιρεία βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει γίνει αρνητικό, θεωρείται ανακλητέα η άδεια λειτουργίας της λόγω των ζημιών και είναι απαραίτητη για την επιβίωσή της μια ουσιαστική και γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Για τη λήψη τέτοιας απόφασης απαιτείται κατά το καταστατικό της εταιρείας, απαρτία 2/3 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Μέτοχος

Οι σημερινοί μέτοχοι της Hellenic Steel, σύμφωνα με την επιστολή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι οι παρακάτω:

1. Chabana S.A. (Όμιλος RIVA-Ιταλικός): 51,81%
2. Τράπεζα Πειραιώς 30,83%
3. Marubeni Itochu Steel Eur.- Ιαπωνική 14,84%
4. Εθνική Τράπεζα 2,51%

Προτάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταψηφίσθηκαν στο παρελθόν από τη μειοψηφία που αρνείται την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης στο οικονομικό πρόβλημα της, αρνούμενη παράλληλα να μεταβιβάσει τις μετοχές της στον Όμιλο Riva» τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται πως «στην τελευταία Έκτακτη ΓΣ των μετόχων στις 8 Ιανουαρίου στην οποία παρέστη το 97,49% των μετόχων, η Τράπεζα Πειραιώς και η Marubeni που ελέγχουν το 45,67% των μετοχών καταψήφισαν την προταθείσα ΑΜΚ κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου (η Εθνική δεν παρέστη)».

«Η στάση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή λειτουργίας της εταιρίας και στην ανάκληση της άδειάς της. Ως συνέπεια 400 άμεσα εργαζόμενοι σε αυτήν και άλλοι 1.000 έμμεσα απασχολούμενοι θα βρεθούν χωρίς εργασία», σημειώνεται στην επιστολή που καταλήγει ότι η λειτουργία της εταιρείας απέφερε σημαντικά έσοδα σε φορείς του Δημοσίου, όπως τον ΟΛΘ που είχε έσοδα 11 εκατ. ευρώ ετησίως από την Hellenic Steel.