You are here

Πειραιώς: Οι λόγοι που «ψήλωσαν» την ΑΜΚ ως €1,38 δισ.

19/04/2021 11:20

Η υψηλή ζήτηση αλλά και το αίτημα αρκετών ενδιαφερόμενων επενδυτών οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings στην απόφαση αύξησης του ποσού, που επιδιώκει να αντλήσει από τις αγορές, μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

Τα στελέχη της Πειραιώς, στο πλαίσιο της διερεύνησης αγοράς (premarketing) για τον καθορισμό του εύρους τιμών της αύξησης κεφαλαίου, διεξήγαγαν επί 4 εβδομάδες εντατικές επαφές με διεθνείς επενδυτές. Κατά τη διαδικασία αυτή, σημαντικός αριθμός διαχειριστών κεφαλαίων υψηλής εμβέλειας, όπως τους χαρακτηρίζει η Πειραιώς, εξέφρασαν ισχυρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο των ίδιων συναντήσεων, αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, επισήμαναν, ότι πιθανή υψηλότερη αναθεώρηση του ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα βελτιώσει την ελκυστικότητα του «story». Υπενθυμίζεται ότι αναλυτές αλλά και επενδυτές είχαν ήδη από την ανακοίνωση του σχεδίου Sunrise τον περασμένο Μάρτιο, επισημάνει το «αδύναμο», συγκριτικά με άλλες εγχώριες συστημικές τράπεζες, Fully Loaded CET I ratio της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.

Με βάση το αρχικό σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ το Fully Loaded CET ratio διαμορφωνόταν πέριξ του 8% με 9%, όπως ανέφερε στην παρουσίαση η Πειραιώς Financial Holdings. Επρόκειτο για χαμηλό, συγκριτικά, δείκτη, που προβλημάτιζε μέρος των επενδυτών ως προς τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.

Αφουγκραζόμενη το παραπάνω αίτημα το Δ.Σ. της Πειραιώς πρότεινε υψηλότερο ποσό αύξησης κεφαλαίου, με τους ακόλουθους όρους: έκδοση έως 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, με εύρος τιμών διάθεσης 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Με την απόφαση να αυξηθεί το αντλούμενο ποσό μεταξύ 1,25 με 1,38 δισ. ευρώ ο σχετικός δείκτης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 60 με 120 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί πέριξ του 10%, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας μετά την εξυγίανση.

Σε ιστορική βάση ( 31/12/2020) και αφού συνυπολογισθεί pro forma η επιτυχής ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ο pro-forma phased in δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Ιδίων Κεφαλαίων της κατηγορίας 1 (proforma CET1 phased-in) της εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 16,5%, αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο 1 ευρώ και σε 16,9% αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο 1,15 ευρώ. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 18,5%, με τιμή διάθεσης το 1 ευρώ ανά μετοχή και 19% με τιμή διάθεσης το 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: Euro2day