You are here

Πειραιώς: Ομόλογο Tier I €650 εκατ. και δύο πωλήσεις πακέτων

13/01/2021 09:35

Την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 650 εκατ ευρώ, πωλήσεις δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων shipping (600 εκατ. ευρώ) και leasing, αλλά και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ με 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει εκ παραλλήλου η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -2,47% σε συνδυασμό με τη μεγάλη τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ.

Το πλάνο που χτίζουν σε πολλαπλά επίπεδα η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τους συμβούλους (Goldman Sachs και UBS) έχει ετοιμασθεί σε μεγάλο βαθμό και οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας Τζον Πόλσον, Άλεξ Μυστακίδης και τα funds που κατέχουν ήδη ικανό ποσοστό μετοχών έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πλην των υφιστάμενων μετόχων, ενδιαφέρον για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου έχουν επιδείξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και άλλοι ξένοι επενδυτές.

Κάτω από 30% το ΤΧΣ

«Κλειδί» για τη γρήγορη υλοποίηση του πλάνου επαναφοράς της τράπεζας είναι η αλλαγή του νόμου όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως δεν αναμένεται να υπάρξουν για το ζήτημα της αλλαγής αρνητικές εκπλήξεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και των εποπτικών αρχών και σύντομα το θέμα θα τακτοποιηθεί.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, στόχος -όπως προβλέπεται στο σχέδιο- όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να περιορισθεί από το 61,3% που είναι σήμερα κάτω από το 30%.

Το Tier I και η αύξηση κεφαλαίου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ήδη την προεργασία για την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 650 εκατ ευρώ και έχουν γίνει οι σχετικές επαφές με τους ξένους fund managers. Πρόκειται για έκδοση που θα στηρίζει ποιοτικά τα κεφάλαια της τράπεζας.

Όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όπου παραδοσιακά οι αγορές είναι ανοικτές και ελκυστικές. Επίσης, ο Απρίλιος είναι κατάλληλη περίοδος καθώς απέχει χρονικά από τα stress tests, εξού και αποκλείεται ο Ιούνιος και η επόμενη κατάλληλη περίοδος είναι ο Σεπτέμβριος.

Κόκκινα στο 10%

Η επαναφορά της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα περνάει μέσα από την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα από τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10% εντός του 2021. Είναι γνωστό ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει σε μια τιτλοποίηση-μαμούθ 13 δισ. ευρώ ενώ σχεδιάζει την πώληση δύο πακέτων δανείων: στο ένα περιλαμβάνονται ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ και στο άλλο δάνεια leasing.

Η τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ θα στηριχθεί στις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙ», οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2021 και για 18 μήνες.

Πηγή: Euro2day