You are here

Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II €300 εκ.

13/02/2020 10:50

Τρίτη φορά στις αγορές, μέσα σε μια διετία, για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), ενδέχεται να βγει το 2021 η Πειραιώς, καλύπτοντας κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω του προγράμματος ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και της -σταδιακής- προσαρμογής των εποπτικών κεφαλαίων στην επίπτωση εφαρμογής του IFRS 9.

Θεωρητικά, με τη χθεσινή έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς πιάνει το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό κεφαλαίων της κατηγορίας, ως προς το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της. Η νέα, όμως, κοινοτική οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (CRD V), η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, διευρύνει τα όρια συμμετοχής των Tier II κεφαλαίων.

Η Πειραιώς, με βάση τη CRD 5, μπορεί να διαθέτει συμπληρωματικά κεφάλαια της κατηγορίας Tier II, που θα ανέρχονται ως το 2,8% του σταθμισμένου ενεργητικού από 2% σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει πρόσθετους Tier II τίτλους της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αναπροσαρμόζεται το όριο για Additional Tier I κεφάλαια στο 2,1% από 1,5% σήμερα.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αναμένεται προς τα τέλη του έτους. Με δεδομένο ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει προϋπολογίσει, για φέτος, την -επικείμενη- άντληση 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσει την κεφαλαιακή επίπτωση από τη ζημιά που αναμένεται να εγγράψει με την ολοκλήρωση δύο τιτλοποιήσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο 2021.

Η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,5%. Το 2021, όμως, πέραν της περαιτέρω μείωσης των NPEs, η τράπεζα έχει ένα πρόσθετο βάρος: την επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια από την προσαρμογή στο IFRS 9, η οποία ανέρχεται σε περίπου 320 εκατ. ευρώ (70 μ.β. με το υφιστάμενο σταθμισμένο ενεργητικό).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διεύρυνση των ορίων για Tier II κεφάλαια δημιουργεί για την τράπεζα πρόσθετο «μαξιλάρι», που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εντός της επόμενης χρονιάς, ιδιαίτερα αν το πλάνο μείωσης των NPEs επιταχυνθεί εκ νέου.

Ζημιά 1 με 1,1 δισ. από τις δύο φετινές τιτλοποιήσεις

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Πειραιώς ανακοίνωσε επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs), περιλαμβάνοντας μια ακόμη τιτλοποίηση δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ, στο πλάνο ενεργειών της φετινής χρονιάς.

Συνολικά φέτος η τράπεζα θα τιτλοποιήσει δάνεια 7 δισ. ευρώ. Από τις δύο συναλλαγές, η διοίκησή της εκτιμά ότι θα εγγραφεί ζημιά 1 με 1,1 δισ. ευρώ, μετά και τον συνυπολογισμό του οφέλους από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Η εκτιμώμενη ζημιά θα μειώσει τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα.

Η άντληση 500 εκατ. ευρώ, μέσω νέου Tier II, θα προσθέσει στον δείκτη 110 μονάδες βάσης, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι», προκειμένου τα εποπτικά κεφάλαια να παραμείνουν σε επίπεδα της τάξης του 15%, μετά τη ζημιά από τις δύο συναλλαγές και την καταβολή των φετινών τόκων για τα CoCos.

Ειδικότερα, η Πειραιώς θα ξεκινήσει άμεσα την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (project Phoenix), την οποία είχε προαναγγείλει από τα μέσα της περσινής χρονιάς. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο, την υποβολή δεσμευτικών και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας του SPA τον Μάιο.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η ζημιά θα εγγραφεί από την Πειραιώς, με την υφιστάμενη νομική της μορφή, μια και δεν θα έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο εταιρικός μετασχηματισμός. Η απόσχιση, δηλαδή, του κλάδου τραπεζικών εργασιών και η εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς). Η νέα Πειραιώς θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την πώληση των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της μεγάλης τιτλοποίησης (project Vega, η οποία περιλαμβάνει NPEs από όλες τις υποκατηγορίες χορηγήσεων, ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Το project Vega, όπως ονομάζεται, αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, τον Δεκέμβριο, με υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Euro2day