You are here

Πειραιώς: Στο σφυρί τα τελευταία δάνεια του Γ. Λογοθέτη

10/11/2020 09:23

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δανείων τριών εταιρειών, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ +18,93%, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής απαίτησης της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβαν η EuroEnergy (βραχίονας του ομίλου Libra για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ) καθώς και δύο άλλες εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή από την Πειραιώς, το επίμαχο διάστημα πριν ή μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2015. Η καθαρή λογιστική αξία των δανείων, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, είναι χαμηλότερη των 300 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω απαιτήσεις καλύπτονται, κατά ένα μέρος, με εξασφαλίσεις επί ξενοδοχειακών μονάδων και ένα άλλο με μετοχές Πειραιώς, οι οποίες προήλθαν από τη συμμετοχή δανειοληπτριών εταιρειών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2015, όπως αποκάλυψε το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχει διαβιβαστεί και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν από την Πειραιώς μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, δάνεια σε ΑΠΕ και προσωπικά δάνεια πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο της Πειραιώς. Μετά το πόρισμα ακολούθησαν οι παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς.

Η Πειραιώς, τα τελευταία χρόνια, μείωσε σημαντικά την έκθεσή της προς εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή καθώς πωλήθηκαν σε τρίτους τα χαρτοφυλάκια με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία είχαν αγοραστεί με χρηματοδότηση από την τράπεζα. Οι αγοραστές ανέλαβαν το σύνολο του δανεισμού, κατόπιν συμφωνιών με την Πειραιώς για αναδιάρθρωση των συμβάσεων.

Εφόσον πωληθούν τα δάνεια ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς μηδενίζει το άνοιγμά της σε εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, κλείνοντας τον επίμαχο φάκελο, που άνοιξε πριν την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει πιθανής μετατροπής των CoCos σε μετοχές και της δέσμευσης ΤΧΣ και κυβέρνησης για επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, η διοίκηση της τελευταίας έχει αναλάβει να επικαιροποιήσει το business plan. Επικαιροποίηση που πιθανώς θα φέρει μπροστά περαιτέρω ενέργειες μείωσης κόστους και επιθετικότερο πλάνο πωλήσεων προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο επόπτης έχει επισημάνει την ανάγκη σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων.

Πηγή: Euro2day