You are here

Πειραιώς: Τα ακίνητα, οι μνηστήρες και οι πιθανές συμπράξεις

09/11/2021 08:05

«Αβγάτισαν»» οι μνηστήρες για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση (project Terra) ο όμιλος Πειραιώς, ενώ τροποποιήσεις επήλθαν και στη δομή του διαγωνισμού, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Όπως είχε διευκρινίσει η τράπεζα, η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών αποτελούσε –προχωρημένη- διερευνητική διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν περίμετρος και δομή του διαγωνισμού. Υπό το παραπάνω πρίσμα, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, η νέα περίμετρος του χαρτοφυλακίου θα κινηθεί μεταξύ 800 με 850 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, επήλθαν τροποποιήσεις στη δομή. Η τράπεζα θα μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και θα πωλήσει το σύνολο ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Επίσης, θα δοθεί στον προτιμητέο επενδυτή δυνατότητα σύναψης δανεισμού με την Πειραιώς, για τη χρηματοδότηση (vendor finance) ποσού, που θα αντιστοιχεί ως το 50% με 55% της αξίας των ακίνητων, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος. Η «αρχιτεκτονική» του διαγωνισμού ενδέχεται να προβλέπει και σχήμα συμπληρωματικού δανεισμού από τρίτους, η χρησιμοποίηση του οποίου θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή.

Τέλος, αποφασίστηκε να διευρυνθεί η περίμετρος των ενδιαφερομένων. Εξ ου και εστάλη, ήδη, πρόσκληση σε PIMCO, Lone Star, Bain και Davidson Kempner, οι οποίες υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs), για να μπουν στο Virtual Data Room.

Ταυτόχρονα, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας πέρασαν από τους αρχικώς ενδιαφερόμενους οι Dromeus, Brook Lane και Resolute. Το σχήμα Invel/Prodea έμεινε εκτός.

Συνολικά, δηλαδή, στο δεύτερο γύρο θα συμμετάσχουν 7 επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν συμπράξεις, μεταξύ των αρχικώς ενδιαφερομένων (Brook Lane, Resolute, Dromeus) και όσων εισέρχονται τώρα στο διαγωνισμό (Bain, PIMCO, Lone Star, Davidson Kempner). Το process letter αναμένεται να σταλεί μέσα στο μήνα και πρόθεση της τράπεζας είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Το προς πώληση SPV θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα, που θα ανακτά η Πειραιώς, μέσω πλειστηριασμών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, μαζί με το SPV θα πωληθεί και ο μηχανισμός διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων (Terra servicer carve-out).

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ καθώς και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν εισόδημα, σε βάθος μερικών ετών.

Ο όμιλος Πειραιώς προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά, ως το 2025, 18 κτήρια, που στεγάζουν κεντρικές της υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα του παραδίδει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε με την «καλή» ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται (π.χ. νεοκλασικό που στέγαζε τα κεντρικά της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου) αποτελούν τον «κράχτη» του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Το project Terra δεν εντάσσεται στις δράσεις εξυγίανσης ισολογισμού (πρόγραμμα Sunrise), αλλά αποσκοπεί στο να «ελαφρώσει» το ενεργητικό της τράπεζας και το προσωπικό της, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, τις πηγές εσόδων της.

Πηγή: Euro2day