You are here

Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε η διεθνής έκδοση ομολόγων της

04/06/2009 09:40
Της Ελένης Κομίνη

Σε διεθνή ομολογιακή έκδοση (Senior Note) για την άντληση 500 εκατ. ευρώ προχώρησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς μέσω θυγατρικής της, της Piraeus Group Finance, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς καλύφθηκε δυόμισι φορές.

Η έκδοση είναι διετούς διάρκειας και η τιμολόγηση είναι το euribor διετίας, πλέον 295 μονάδες βάσης και στόχος της είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη ελληνική τράπεζα η οποία προχωρεί σε διεθνή ομολογιακή έκδοση, μετά τη Eurobank και την Alpha Bank, τα οποία τιμολογήθηκαν με Euribor διετίας, συν 300 μονάδες βάσης και 285 μονάδες βάσης αντίστοιχα, καθώς οι εκδόσεις είχαν διαφορά περίπου μία εβδομάδα η κάθε μία.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκδίδει senior note για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, για την οποία εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η ζήτηση περιελάμβανε περίπου 100 θεσμικούς επενδυτές από 13 χώρες.

Την έκδοση απορρόφησαν κατά 60% ξένοι θεσμικοί και το υπόλοιπο εγχώριοι επενδυτές.

Διαχειριστές της έκδοσης είναι οι Bank of America - Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank και HSBC, αναφέρει το Reuters, τονίζοντας ότι το αρχικό ενδιαφέρον των επενδυτών υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Αξιολόγηση

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογείται με «ΒΒΒ» από τη Standard & Poor's, με «A2» από τη Moody's και με «Α-» από τη Fitch Ratings στο πλαίσιο του προγράμματος Euro Medium Term Notes (EMTN).

Ως ένα επιπλέον σημάδι προς την αποκατάσταση των διεθνών αγορών εκλαμβάνεται από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς επενδυτές η ευκολία με την οποία άντλησαν και οι τρεις τράπεζες από τις ξένες αγορές ρευστότητα. Και αυτό διότι μέχρι περίπου τρεις μήνες πριν η παγκόσμια αγορά παρέμεινε κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες και για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ την τρέχουσα περίοδο αποκτάται πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε και το placement με επιτυχία για 13,28 εκατομμύρια ίδιες μετοχές μέσω της UBS, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,95% του μετοχικού της κεφαλαίου και βελτιώνει κατά 0,3% τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μεγαλώνοντας το «μαξιλάρι» που έχουν ανάγκη όλες οι τράπεζες -παγκοσμίως- για ενδεχόμενες ζημιές.

Συγκεκριμένα, μαζί με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου και μετά το placement των 13,28 εκατομμυρίων μετοχών, o συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 11,2% και 9,3% δείκτης Tier I, καθώς τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ από το placement.