You are here

Πειραιώς:Τιτλοποιήσεις δανείων 5,1 δισ. ευρώ

19/08/2009 09:49
Τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος σε 5,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ολοκλήρωσε επιτυχώς ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας..

Πιο συγκεκριμένα, ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς 3 νέες τιτλοποιήσεις δανείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3156/2003, συνολικού ύψους 3.450 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το απόθεμα ρευστότητας που ήδη διαθέτει.

Σημειώνεται ότι στο 2ο τρίμηνο του 2009 ολοκλήρωσε άλλες δύο τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 1.625 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που έχει πραγματοποιήσει το 2009 σε 5.075 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι νέες τιτλοποιήσεις έχουν ως εξής:

Στις 14 Αυγούστου 2009 ολοκληρώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση που αφορούσε δάνεια χρηματοδοτικής μίσθωσης της Πειραιώς Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Α.Ε. ύψους 540 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση των ομολογιών από την τιτλοποίηση πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «GAIA Lease PLC». Διοργανωτής της έκδοσης ορίσθηκε η UBS Investment Bank. Σημειώνεται ότι το 51% του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου αξιολογήθηκε με «Αaa» από τον οίκο Moody's.

Την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η δεύτερη τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών της Τράπεζας ύψους 558 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση των ομολογιών από την τιτλοποίηση αυτήν πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «PRAXIS II Finance PLC». Διοργανωτής της έκδοσης ορίστηκε η Morgan Stanley and Co. International PLC. Το 68% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με «ΑΑΑ» από τον οίκο Moody's.

Εκδοση ομολόγιων

Τέλος, στις 17 Αυγούστου 2009 ολοκληρώθηκε η τρίτη τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων της τράπεζας ύψους 2.352 εκατ. ευρώ. Η έκδοση των ομολογιών από την τιτλοποίηση πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «AXIA III Finance PLC». Διοργανωτής της έκδοσης ορίστηκε η Citigroup Global Markets Limited. Το 71% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με «ΑΑΑ» από τον οίκο Moody's.

Οι τίτλοι με διαβάθμιση AAA και των 3 τιτλοποιήσεων είναι αποδεκτοί για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο του έτους στις 26 Αυγούστου.