You are here

Πέραν των €71 δισ. τα NPLs

22/05/2014 12:12
Ξεπέρασαν τα €71 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους με βάση τραπεζικά δεδομένα στα οποία αναφέρονται οι εκθέσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia Ventures Group, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσό αναλογεί στο ένα τρίτο του δανειστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Πρόκειται για αύξηση του ποσοστού μη εξυπηρετουμένων δανείων στο 33% των συνολικών δανείων κατά το τέλος πρώτου τριμήνου, από 31,8% στο τέλος του 2013.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί αλλά το μέγεθος των καθυστερημένων δανείων είναι αξιοσημείωτο.

Σημειώνεται ότι η χειρότερη ποιότητα εντοπίζεται στον τομέα καταναλωτικών δανείων όπου εκτιμάται ότι το 47% είναι μη εξυπηρετούμενα.

Τα επιχειρηματικά δάνεια φαίνεται να είναι επίσης ένας προβληματικός τομέας των καθυστερήσεων καθώς δάνεια ύψους €39 δισ. κρίνονται ως μη εξυπηρετούμενα αντιπροσωπεύοντας το 34% των δανείων στην αντίστοιχη κατηγορία.

Η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται στον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου το 47% των δανείων κρίνονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Όσον αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια, το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων ανήλθε στο 27% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 από 25,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι συνολικά, το εγχώριο σύστημα διαθέτει μαξιλάρι αξίας €35,5 δισ. για προβλέψεις ισολογισμού, που σημαίνει κάλυψη κατά 50% των μη εξυπηρετουμένων δανείων, που είναι στα επίπεδα των τελευταίων περιόδων.

Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αντίστοιχα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο εντός της επόμενης εβδομάδας.