You are here

Περιορίστηκαν οι απώλειες σε 0,5% - Υποχώρηση και του τζίρου

30/06/2003 17:09
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι πιέσεις αρχικώς έκαναν την εμφάνισή τους στον κλάδο των τραπεζών και εν συνεχεία διευρύνθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Το ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ (σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων εγκρίνει μέρισμα 0,70 € ανά μετοχή, για το οποίο το δικαίωμα αποκόπτεται αύριο) δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες των τραπεζών ενώ προς τη λήξη της συνεδρίασης κι αυτό το αγοραστικό ενδιαφέρον ατόνησε.

Έτσι ο Γ.Δ. που στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά παρακολουθώντας σ` ένα βαθμό και την κίνηση των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, αργότερα πέρασε σε αρνητικό έδαφος πλησιάζοντας και τα επίπεδα των 1.880 μονάδων, για να κλείσει ελαφρώς βελτιωμένος στις 1.892,04 μονάδες με απώλειες 0,5%.

Η κλαδική εικόνα είναι μικτή με τα σημαντικότερα κέρδη να σημειώνονται στα είδη και λύσεις πληροφορικής με 3,41%.

Ακολούθησαν τα βασικά μέταλλα με κέρδη 1,55%, οι επενδυτικές με 0,56%, οι κλωστοϋφαντουργίες με 0,23%.

Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 4,03% εμφανίστηκαν στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών. Ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εταιρίες με ζημιές 1,61%, τα τρόφιμα - ποτά με 1,58%, το χονδρικό εμπόριο με απώλειες 1,43%.

Στις τράπεζες οι απώλειες ανήλθαν σε 0,66% ενώ στις τηλεπικοινωνίες ο δείκτης έκλεισε αμετάβλητος. Τελικώς 87 μετοχές έκλεισαν με κέρδη έναντι 230 που ζημιώθηκαν και 40 που έκλεισαν αμετάβλητες.

Οι συναλλαγές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα σήμερα και η αξία τους ανήλθε σε 124,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 6,9 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.