You are here

Πέτσας: Προσχεδιασμένες οι κινήσεις της Τουρκίας για να μπλοκάρει τις διερευνητικές

15/10/2020 14:37

Για προσχεδιασμένη πρόσκληση από την Τουρκία για μπλοκάρισμα διερευνητικών επαφών, έκανε λόγο ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευθεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή», σημείωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία προέβη σε δύο κινήσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών καθώς τόσο η έξοδος του Ορούτς Ρέις όσο και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι είναι αντίθετα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σημείωσε, επίσης, ότι τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία θα θέσουν στις Βρυξέλλες το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα.

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το δόγμα της ελληνικής Κυβέρνησης παραμένει το «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινά ο διάλογος» και υπογράμμισε ότι με το Ορούτς Ρέις στην περιοχή, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

ΚΥΠΕ