You are here

Πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας φέρνει η χαμένη «2η ευκαιρία»

03/11/2021 08:07

Στα αζήτητα παραμένει η προστασία που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας». Οι ευάλωτοι δανειολήπτες είναι απρόθυμοι να δηλώσουν πτώχευση και από τις αρχές του νέου έτους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, καθώς servicers και τράπεζες ετοιμάζουν 5.000-10.000 πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα ρίσκα για την υλοποίηση των business plan των τιτλοποιήσεων, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση και έχει σημάνει συναγερμό στις εταιρείες διαχείρισης και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr οι ευάλωτοι δανειολήπτες που το δάνειό τους συνδέεται με την πρώτη κατοικία που έχουν δηλώσει πτώχευση, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους, ανέρχονται μόλις στους 17. Συνολικά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σκέλος της πτώχευσης είναι 2.200, εκ των οποίων οι 1.900 έχουν ενεργές αλλά μη οριστικοποιημένες αιτήσεις, 300 έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους (σ.σ. έχουν πατήσει το κουμπί) και απλά αναμένεται η άντληση των στοιχείων τους από τις τράπεζες και μόλις 17 έχουν πάρει βεβαίωση πτώχευσης, δηλαδή έχουν μπει στην προστασία μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας Ανάκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Για την τελευταία κατηγορία η μόνη υποχρέωση μέχρι την σύσταση του Φορέα είναι η πληρωμή μία δόσης της τάξης των 100-200 ευρώ.

Έρχονται 40.000 πλειστηριασμοί

Με βάση τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, καθώς το δίμηνο μέχρι το τέλος του έτους είναι χαμένο εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, οι εταιρείες διαχείρισης (κυρίως) και δευτερευόντως οι τράπεζες θα βγάλουν στον αέρα του e-auction 40.000 ακίνητα. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι από τα εν λόγω ακίνητα 8.000-10.000 θα αφορούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή δανειοληπτών με εισόδημα στο όριο της φτώχειας και με αξία ακινήτου χαμηλότερη από τις 150.000 ευρώ.

«Αυτά τα 5.000-10.000 ακίνητα, που αντιστοιχούν σε πρώτη κατοικία, θα βρεθούν στην διακεκαυμένη ζώνη των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο και μετά», τονίζει στο Euro2day στέλεχος εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κίνδυνοι για τα business plan

Μολονότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ενημερώσει εδώ και ένα έτος την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις τιτλοποιήσεις από το πάγωμα των πλειστηριασμών η υπόθεση συνεχίζει να βρίσκεται στο ίδιο «νεκρό» σημείο, γεγονός που απειλεί την υλοποίηση των business plan που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις. «Οι εισπράξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Υπήρχε βέβαια η ανοχή λόγω της πανδημικής κρίσης. Τώρα όμως τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται και τα funds που πήραν τα τιτλοποιημένα δάνεια θα αρχίσουν να πιέζουν για τις εισπράξεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι servicers και οι τράπεζες», επισημαίνει υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου και προσθέτει πως ο κίνδυνος να τιναχθούν τα business plan στο αέρα είναι ορατός όσο δεν εξομαλύνεται η αγορά των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, αναφέρει πως οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αρκετά δύσκολη θέση από τις αρχές του 2022 καλώντας τους να προστρέξουν στον προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας», υπό τον όρο βέβαια ότι θα συναινέσουν στην εκχώρηση του σπιτιού τους στον Φορέα.

Πηγή: Euro2day