You are here

Πλήγμα από τα ομόλογα

08/04/2008 08:57
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Λογιστικές απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εγγράφουν οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους εξαιτίας της διάχυσης της κρίσης και στην αγορά ομολόγων.

Ως αντίδοτο στο πλήγμα οι τραπεζίτες πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα μία σειρά από κινήσεις, αφενός το hedging με στόχο την αντιστάθμιση του κινδύνου αφετέρου τη μείωση του χαρτοφυλακίου και την αντικατάστασή του με ομόλογα μεσοπρόθεσμης διάρκειας, από μακροπρόθεσμης που ήταν έως σήμερα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως όσες παραδοσιακά διέθεταν ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας, προχωρούν σε μείωση των χαρτοφυλακίων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες λογιστικές απώλειες καταγράφηκαν στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών εντός του Μαρτίου όταν το spread των ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά είχε φθάσει τις 75 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας εφαρμόζοντας διάφορα μοντέλα με στόχο την καταγραφή της εικόνας στα χαρτοφυλάκια ομολόγων με βάση μία σειρά από παραδοχές (θετικές ή ακραίες) ανάλογα με το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, διαπίστωσε πρόσφατα ότι «η κρίση που πλήττει τις αγορές ομολόγων και δη την περίοδο, εντός του Μαρτίου του 2008 όταν το spread βρίσκονταν στις 75 μονάδες βάσης, προκάλεσε σε ορισμένες εμπορικές τράπεζες λογιστικές ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Η ζημία στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων είναι λογιστική και προέκυψε από την αύξηση του spread και σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη η εικόνα δύναται να αλλάξει εφόσον το spread επιστρέψει στα επίπεδα των 20-25 μονάδων βάσης, που βρίσκονταν προς της κρίσης των subprime.

Ωστόσο, συμφωνούν πως οι λογιστικές απώλειες των τελευταίων μηνών θα αποτυπωθούν εν μέρει και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, μολονότι το σύνολο των τραπεζικών ομίλων διαθέτει δικλίδες ασφαλείας με στόχο την αποτροπή ζημιών.

Με βάση τα στοιχεία του 2007 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διέθετε στο τέλος του ιδίου έτους χαρτοφυλάκιο ομολόγων (εμπορικό και επενδυτικό) ύψους 12 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του κλάδου οι λογιστικές απώλειες εκτιμώνται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Alpha Bank που το χαρτοφυλάκιό των ομολόγων του αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ, καταγράφει λογιστικές απώλειες της τάξης των 30-50 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Στον όμιλο της Eurobank το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς στα 6 δισ. ευρώ. Σημαντικό χαρτοφυλάκιο κυρίως ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διαθέτει και ο όμιλος της ΑΤΕ Bank και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι λογιστικές απώλειες προσδιορίζονται στα 60-70 εκατ. ευρώ.

Στρες - τεστ από την ΤτΕ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας εφαρμόζει διάφορα μοντέλα με στόχο την καταγραφή της εικόνας στα χαρτοφυλάκια ομολόγων με βάση μία σειρά από παραδοχές (θετικές ή ακραίες) ανάλογα με το κλίμα στις διεθνείς αγορές