You are here

Πληθωρισμός-σοκ τον Ιούνιο, στο 12%

01/07/2022 12:21

Νέα έκρηξη τιμών καταγράφει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στη χώρα μας, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή της.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, έναντι προσδοκίας των οικονομολόγων για άνοδό τους κατά 8,5%. Η κίνηση ενισχύει τις εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat και στο 11,3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 8,1% ετησίως.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια κλιμακούμενη πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε νέα ιστορικά υψηλά. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, σημείωσε επιβράδυνση μόνο χάρη στις περικοπές στους φόρους καυσίμων και στις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς που είναι προσωρινές. Στην περιοχή της Βαλτικής, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%.

Πηγή: Euro2day