You are here

Ποια αμοιβαία κεφάλαια αντέχουν την... πανδημία

22/09/2020 09:15

Το πρώτο φετινό εννεάμηνο αποτέλεσε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τους περισσότερους μεριδιούχους των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς οι ανά τον κόσμο επενδύσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από την εκδήλωση της πανδημίας. Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων από την αρχή του 2020 έως και την 17η Σεπτεμβρίου επηρεάστηκαν σημαντικά από τις γενικότερες τάσεις που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς επενδύσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων ήταν:

  • Στα χρηματιστήρια, οι ΗΠΑ τα πήγαν καλύτερα από την Ευρωζώνη, ενώ υστέρησαν εμφανώς οι αναδυόμενες μετοχικές αγορές.
  • Τα ομόλογα υπεραπέδωσαν των μετοχών.
  • Στην Ελλάδα, τα περισσότερα ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη και κατά τη φετινή χρονιά, σε αντίθεση με τα μετοχικά τα οποία έχουν υποχρεωθεί σε βαριές απώλειες.
  • Σχετικά με τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού, καλύτερη συμπεριφορά έχουν επιδείξει όσα εστιάζουν σε τίτλους της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, έναντι εκείνων που επικεντρώνονται στις τράπεζες και τα λοιπά blue chips.

Μετοχικά Εσωτερικού: Από την αρχή του έτους έως και την 17η Σεπτεμβρίου έχει υποχρεωθεί σε σημαντικές απώλειες (έως 39,65%) το σύνολο των 41 Α/Κ της κατηγορίας, με μικρότερη πτώση να έχουν σημειώσει τα Optima Ελληνικό -13,91%, το ΝΝ Μετοχικό -15,53%, το 3Κ Greek Value -16,38%, το MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης -17,16%, το 3Κ Μετοχικό Εσωτερικού -18,05% και το Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων -18,3%.

Ομολογιακά Εσωτερικού: Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον Απρίλιο και μετά είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφουν από την αρχή του χρόνου έως και την 17η Σεπτεμβρίου κέρδη τα 29 από τα 44 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Να σημειωθούν οι πολύ υψηλές αποδόσεις ομολογιακών Α/Κ εσωτερικού από τα μέσα του 2012 έως και σήμερα. Φέτος, τις καλύτερες επιδόσεις έχουν σημειώσει τα Α/Κ Interamerican Σταθερό Ομολογιακό με +7,69%, NN Hellas Ομολογιακό με +7,56%, Alpha Ελληνικό Ομολογιακό με +7,15% και Eurobank I LF Greek Government Bond Fund με +7,13%.

Μικτά: Κέρδη έχουν σημειώσει μόλις τα 3 από τα 48 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Δύναμις Global Μικτό (+1,89%) και Alpha Global Allocation Μικτό Institutional (+0,91%).

Funds of Funds Μικτά: Στο «συν» από την αρχή του έτους βρίσκονται 10 από τα 41 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτο το Piraeusinvest Global Balanced for Retail με +2,2%.

Μετοχικά ΗΠΑ: Άνοδο κατέγραψαν και τα τρία Α/Κ της κατηγορίας με πρώτα τα Triton American +12,36% και Πειραιώς US Μετοχικό Εξωτερικού (Ι) +2,28%.

Μετοχικά Αναπτυγμένων Χωρών: Κέρδη έχουν σημειώσει τα έξι από τα είκοσι Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερη επίδοση το +21,2% του Athos Discovery Μετοχικό Αναπτυγμένων Αγορών.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Σε απώλειες υποχρεώθηκαν και τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας με μικρότερες αυτές των MetLife Αναδυόμενων Αγορών BRIC (-2,93%), Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ -26,39% και Eurobank I LF Emerging Europe (-26,42%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Μόνο το ένα από τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας (το Ευρωπαϊκή Πίστη European Value Fund με +0,31%) σημείωσε άνοδο κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

Μετοχικά Funds of Funds: Κέρδη καταγράφουν από την αρχή του έτους τα 14 από τα 36 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με πρώτο το Eurobank I LF Equity Blend (+5,02%).

Ομολογιακά Διεθνή: Μόνο τα 16 από τα 44 Α/Κ της κατηγορίας έχουν σημειώσει άνοδο, με καλύτερες επιδόσεις να είναι αυτές των Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+4,01%), Πειραιώς Διεθνές Κρατικών Ομολόγων (+2,38%) και Δήλος US Bond (+1,87%).

Ομολογιακά Αναπτυγμένων Χωρών: Άνοδο έχουν σημειώσει τα έξι από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα να είναι τα Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+4,52%), Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων (+2,73%) και MetLife Ομολόγων US Δολαριακό (+2,53%).

Funds of Funds Ομολογιακά: Στο «συν» τρέχουν τα δύο από τα τέσσερα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτο το Πειραιώς Ομολογιακό (+1,96%).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΥΓ4: Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Πηγή: Euro2day