You are here

Ποια οικόπεδα γλιτώνουν φέτος το έξτρα «καπέλο» στον ΕΝΦΙΑ

20/05/2022 08:18

Με μια τροπολογία, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, λίγες μέρες πριν την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει μεγάλες επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι απειλήθηκαν με φορο-σοκ.  Πρόκειται για περίπου 13.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων με συνολικά 19.500 εμπράγματα δικαιώματα οι οποίοι μάταια αναζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Κοινό γνώρισμα των συγκεκριμένων ιδιοκτητών ακινήτων το γεγονός ότι διατηρούν ποσοστό συνιδιοκτησίας χαμηλότερο του 5%, ποσοστό ικανό για να φουσκώσει εξωπραγματικά σε ορισμένες περιπτώσεις το εκκαθαριστικό τους μετά το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό κομμάτι γης μεγάλης συνολικής αξίας που ξεπερνά τους «κόφτες» των 400.000 και των 500.000 ευρώ βάζοντάς τους άδικα στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Μετά την τροπολογία, γλιτώνουν τον έξτρα φόρο που επιβάλλεται με συντελεστές από 0,2% έως και 1% εφόσον η αξία του ακινήτου ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.

Η τροπολογία ορίζει ότι οι φορολογούμενοι με δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20%-1% που ισχύει όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% -20%.

Οι δόσεις

Στην τροπολογία γίνεται και πάλι διόρθωση στο χρονοδιάγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών του φόρου ώστε να μην αλλάξει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης και για όσους λάβουν καθυστερημένα, έως σήμερα, το ραβασάκι. Ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Oι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Προκειμένου όμως οι προθεσμίες να καλύψουν και τις καθυστερήσεις, προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022.

Πηγή: Euro2day