You are here

Ποιοι διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική

29/11/2019 13:59

Private equity funds και η I3CP υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές. Τα πρώτα ονόματα. Εκτός διαδικασίας η Fairfax. Η αμφιταλάντευση της Fosun. Την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση.

Με ηχηρές απουσίες αλλά και εκπλήξεις ως προς την ποιότητα συμμετοχής private equity funds ξεκίνησε, πρακτικά, η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ -1,38%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν χθες κυρίως private equity funds, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα, όπως η Lone Star και η CVC Capital. Προσφορά κατέθεσε και η I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που χρηματοδοτείται από την LCP.

Στον αντίποδα, εκτός διαδικασίας έμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Fairfax. Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, ήταν αναμενόμενη από την ασφαλιστική αγορά, καθώς θα ήταν δύσκολο να περάσει η Fairfax τον σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαθέτοντας αποκλειστικές συμβάσεις διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων με τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ερώτημα αποτελεί η στάση που κράτησε, τελικώς, η Fosun, το επιτελείο της οποίας αμφιταλαντευόταν για το αν θα διεκδικήσουν ή όχι τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, λόγω του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ.

Η αξιολόγηση των προσφορών από τους συμβούλους θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, από την ποσότητα και την ποιότητα των μη δεσμευτικών προσφορών θα κριθεί αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία ή ενεργοποιηθεί το plan B της διάθεσης στο επενδυτικό κοινό -υφιστάμενων- μετοχών.

Θεωρητικά, η Εθνική θα πρέπει, με βάση τον «οδικό» χάρτη που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να έχει λάβει ως την 31η Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές και ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εναλλακτικά, εφόσον προκριθεί το σενάριο της διάθεσης μετοχών στο επενδυτικό κοινό (IPO ή SPO), θα πρέπει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο σε οργανωμένη αγορά με διάθεση, μέσω δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης, τουλάχιστον του 51% των μετοχών που κατέχει σήμερα η Εθνική και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Πηγή: Euro2day