You are here

Ποιοι κόπηκαν, ποιοι μπήκαν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

19/06/2019 11:26

Τα στατιστικά στοιχεία και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Ποια στελέχη έμειναν εκτός μάχης. Οι μεταγραφές από άλλα κόμματα, οι γόνοι πρώην βουλευτών και ο αδελφός του… Βελόπουλου.

Πολλά νέα πρόσωπα, αρκετοί παλιοί… γνώριμοι, έξι μεταγραφές πρώην βουλευτών από άλλα κόμματα, αλλά και κάποιες ηχηρές απουσίες χαρακτηρίζουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Πειραιώς.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να σηματοδοτήσει την ανανέωση που επιθυμεί για το κόμμα του, όπως αποτυπώνεται από το γεγονός ότι οι 6 στους 10 υποψηφίους διεκδικούν την εκλογή τους στη Βουλή για πρώτη φορά. Παράλληλα, κατεβαίνει και ο μέσος όρος ηλικίας των εν δυνάμει εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, που είναι πλέον τα 49 χρόνια, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική των επαγγελμάτων των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, από τους 419 συνολικά, οι 99 είναι δικηγόροι, οι 30 γιατροί, οι 29 δημοσιογράφοι, οι 24 οικονομολόγοι, οι 23 επιχειρηματίες και οι 17 καθηγητές και εκπαιδευτικοί.

Στη «μεγάλη εικόνα» επιχειρήθηκε από την ηγετική ομάδα και η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς στη μάχη του σταυρού ρίχνονται στελέχη απ’ όλες τις εσωκομματικές τάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει, θα είναι υποψήφιος σε τρεις «δύσκολες» περιφέρειες,  τη Δυτική Αθήνα, τη Β' Πειραιά και την Αχαΐα, ο Κώστας Καραμανλής στην Α' Θεσσαλονίκης και ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία.

Οι 78 εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ διεκδικούν την επανεκλογή τους, όπως άλλωστε αρκετοί πρώην γαλάζιοι βουλευτές, καθώς και οι Δημήτρης Σαλτούροςπρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2012-2015), Πέτρος Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι), Γιώργος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων), Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι).

Από τα ονόματα που ήδη συζητούνται είναι αυτά του αδελφού του Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Βενιέρη και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου (Α' Θεσσαλονίκης), του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή (Δυτική Αττική), του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Γιώργου Κουτρουμάνη (Αχαΐα), καθώς και των πρώην διεθνών αθλητών Τάκη Φύσσα(Ανατολική Αττική) και Δημήτρη Παπανικολάου (νότιος τομέας Αθηνών). 

Γκρίνιες και ερωτήματα

Και από αυτή τη διαδικασία δεν λείπουν γόνοι πρώην βουλευτών και υπουργών, όπως, λόγου χάρη, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, δικηγόρος και γιος του πρώην υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου (Έβρος), ο γιος του Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης (Α' Θεσσαλονίκης), η κόρη του Νίκου Γκελεστάθη, Ιωάννα (νότιος τομέας Αθηνών) και ο γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη, Μικελής, στα Τρίκαλα.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι γκρίνιες και τα ερωτήματα από τον αποκλεισμό συγκεκριμένων προσώπων. Δύο από αυτά είναι των πρώην υπουργών Αντώνη Μπέζα στη Θεσπρωτία και Κώστα Μαρκόπουλου στην Εύβοια. Ο πρώτος είχε ξεκινήσει ήδη προεκλογικό αγώνα και είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του, ενώ ο δεύτερος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την έκπληξή του. «Είμαι εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ στην Εύβοια, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Το έμαθα από τα site... καταπληκτικό! Δεν τελειώσαμε... Υπομονή!», έγραψε ο κ. Μαρκόπουλος.

Αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης, με δήλωσή του, επεσήμανε πως ήθελε να είναι υποψήφιος. «Ζήτησα από τον πρόεδρο να είμαι, όπως επίσης προσφέρθηκα να βοηθήσω, με κάθε τρόπο. Δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση, συνεπώς δεν μπορώ να απαντήσω για τον λόγο της μη συμπερίληψής μου στον συνδυασμό. Προσωπικά, δεν μπορώ να βρω κανέναν», ανέφερε, την ίδια ώρα που και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά κατήγγειλε «αχαριστία» προς το πρόσωπό του και «οικογενειοκρατία».  Απόντες επίσης από τις γαλάζιες λίστες και οι Φεβρωνία Πατριανάκου (Λακωνία), Άκης Γεροντόπουλος (Έβρο), Παύλος Παπαδάτος και Χαράλαμπος Λυκούδης (Κεφαλλονιά), καθώς και ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης (Καστοριά).

Σημαντικό είναι εξάλλου το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στις λίστες της ΝΔ, καθώς ξεπεράστηκε το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων που είναι 60% άντρες - 40% γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες και μάλιστα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους των δύο φύλων.

Πηγή: Euro2day