You are here

Ποιοι μένουν «στο... περίμενε» για το επίδομα των €800

03/04/2020 10:20

Αυστηρά με βάση τον ΑΦΜ και τη σειρά που έχει οριστεί, δέχεται προς το παρόν ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που άνοιξε από την 1η Απριλίου για τις αιτήσεις των εργαζομένων και την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ τους, που μπορούσαν την Τετάρτη 1η Απριλίου να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εχθές 2 Απριλίου δεν είχαν πλέον πρόσβαση στην πλατφόρμα. Όσοι επιχείρησαν να μπουν για να υποβάλλουν δήλωση ενημερώνονταν από ένα αυτόματο μήνυμα πως «η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 επιτρέπεται από 11/4/2020 έως 11/4/2020».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2 οι οποίοι δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή που οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη», θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση μετά τη λήξη του πρώτου γύρου αιτήσεων, ήτοι μετά τις 10 Απριλίου.

Μάλιστα, κι ενώ τώρα το σύστημα ενημερώνει πως η νέα δυνατότητα υποβολής αίτησης, π.χ. για όσους των ΑΦΜ τους λήγει σε 1, θα δοθεί ξανά μόνο κατά τις 11 Απριλίου, πηγές από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν πως μετά τις 10 Απριλίου, είναι πιθανό να δοθεί γενική παράταση για όλους, ώστε να υποβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι την ειδική υπεύθυνη δήλωση και να μην χάσει κάποιος την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι έως χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 80.400 αιτήσεις και ο ρυθμός εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί αμείωτος. Σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι σε αναστολή απασχόλησης με τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ τους τον αριθμό 3.

Με βάση το ΑΦΜ τους υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Όπως επίσης και για όσους η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε μετά τις 20 Μαρτίου ανεστάλη με μονομερή απόφαση του εργοδότη ή με τη συναίνεση του εργαζόμενου.

Να σημειωθεί ότι, με νέα επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί αφενός την ένταξη 7 νέων ΚΑΔ επιχειρήσεων για την ένταξή τους στις ευεργετικές διατάξεις, τονίζοντας παράλληλα πως σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι ήδη ενταγμένοι τετραψήφιοι ΚΑΔ (συμπεριλαμβανομένων όλων των υποκατηγοριών τους) αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εισαγωγή τους στο σύστημα «Εργάνη».

Εν τω μεταξύ, απόφαση του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, οι μισθωτοί των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κλπ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ μισθωτοί που εργάζονται σε:

α) φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014 (Α΄143),

β) τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),

γ) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. - κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους - ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,

δ) οι εκτός Γενικής Κυβέρνησης δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και

ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Β΄ του αμέσως παραπάνω νόμου.

Πηγή: Euro2day