You are here

Ποιοι παίρνουν σειρά στον νέο κύκλο φορο-ελαφρύνσεων

15/09/2021 08:16

Τίτλοι τέλους και στην εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων αναμένεται να πέσουν το 2022 στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αναλυτών για έκρηξη ανάπτυξης με ρυθμό πάνω από 7% φέτος, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξελιχθεί το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους με σωρεία ενισχύσεων που φτάνουν ακόμα και στην παροχή κρατικής στέγης σε νέα ζευγάρια.

Η Moody’s Analytics έθεσε χθες τον πήχη των προβλέψεων στο εντυπωσιακό 8,2%, εκτίμηση την οποία για λόγους ασφαλείας κανένας δεν υιοθετεί επί του παρόντος στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου. Όπως συνέβη και με την τελευταία αναθεώρηση (5,9% από 3,6%), την οποία πληροφορηθήκαμε δια στόματος Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση περιμένει πρώτα μετρήσιμα στοιχεία πέραν των ενδείξεων που υπάρχουν για να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία τρίτου τριμήνου στις 6 Δεκεμβρίου, περίοδο κατά την οποία ο προϋπολογισμός θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ενώ νωρίτερα στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η επίσημη αναθεώρηση των εκτιμήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός και ήδη χαρακτηρίζεται συντηρητική από τον υπουργό Οικονομικών. Το μέγεθος της αναθεώρησης θεωρείται πρόωρο να αποτιμηθεί. Ανεπισήμως όμως ολοένα και περισσότερες πηγές εντός και εκτός συνόρων θεωρούν ότι θα υπάρξει υπέρβαση του 7% που αποτελεί το μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου.

Ανάλογα με το μέγεθος της εκτίναξης του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με τις προοπτικές μονιμοποίησης των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης (στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν πρόκειται για «πυροτέχνημα» αλλά με την εφαρμογή ισχυρών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά), ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα δημιουργηθεί αφήνει περιθώρια νέων παροχών. Στόχος είναι ο νέος κύκλος ελαφρύνσεων να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έρχεται στην πρώτη γραμμή. Με τα σημερινά δεδομένα η εισφορά παραμένει «παγωμένη» και το 2022 μόνο όμως για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα κάνοντας δικαστικούς να μιλούν για αντισυνταγματική ρύθμιση.

Στο νέο κύκλο ελαφρύνσεων ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κλείνοντας εντός του 2022 την προεκλογική δέσμευση για μείωσή τους κατά 5 μονάδες ( σήμερα 0,9+3 +0,5 τον Ιούνιο του 2022).

Στην ατζέντα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ με τον συμπληρωματικό φόρο να ενσωματώνεται στον κύριο, σβήνοντας από το χάρτη των επιβαρύνσεων το διπλό «χαράτσι» για ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί και η νέα γενιά όπως επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ένα κομμάτι του παζλ των ενισχύσεων για τους νέους περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια . Τα ακίνητα θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε ευάλωτα νοικοκυριά , σε νέα ζευγάρια και το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχόμενων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Πηγή: Euro2day