You are here

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το Δεκέμβριο

10/08/2022 12:21

Την… όρεξη τουλάχιστον 1,2 εκατ. συνταξιούχων άνοιξε χθες, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για «μεγάλες αυξήσεις» στις συντάξεις, το 2023, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού.

Πρόκειται για μια σημαντική εισοδηματική ανάσα, που θα φανεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2023 με αποδέκτες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων, που μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Σε συνδυασμό δε, με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την πληρωμή των τελευταίων «πακέτων» αναδρομικών, η βελτίωση του εισοδήματος τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων θεωρείται δεδομένη.

Στην πράξη, με τις καταβολές του Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν στις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που βάσει των μέχρι σήμερα σχεδιασμών δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6%-6,5%. Παράλληλα, θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (12.000 ευρώ το χρόνο). Επιπλέον αυξήσεις στις συντάξεις τους, εκτιμάται ότι θα δουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που δεν έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά, καθώς είχαν προσωπική διαφορά. Πρόκειται στην πράξη για παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έλαβαν τα αναδρομικά σε δόσεις. Πλέον, περίπου 250.000 μηδενίζουν τη διαφορά και πλέον, δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Έτσι, συνταξιούχων με σύνταξη 1200 ευρώ, θα λάβει 5,5 ευρώ αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από τον επανυπολογισμό και μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, θα λάβει στο πλαίσιο της 4ης δόσης 13 ευρώ, ενώ εάν αποφασιστεί αύξηση της τάξης του 6%, θα λάβει επιπλέον 73,11 ευρώ. Έτσι, στην «τσέπη» του θα λάβει 1291,6 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΕΦΚΑ ήδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ξεκινήσει η καταγραφή όσων συνταξιούχων έχουν προσωπική διαφορά, αυτών που δικαιούνται αυξήσεις, είτε γιατί δεν έχουν διαφορά, είτε γιατί αυτή είναι μικρή καθώς και ο διαχωρισμός αυτών σε «παλαιούς» και «νέους» ήτοι σε όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και σε αυτούς που κατέστησαν συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016. Μάλιστα, η καταγραφεί γίνεται ανά εισοδηματική κατηγορία (πχ. των 500, 600 ή 700 ευρώ) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μένει εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης μεγάλη μάζα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς των υπηρεσιών αλλά και με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι, πολλοί από αυτούς χαμηλοσυνταξιούχοι των έως 700 ευρώ, δεν θα δουν αυξήσεις, καθώς με βάση των επανυπολογισμό που έγινε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα, είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα, έχουν δηλαδή προσωπική διαφορά. Εκτιμάται επίσης, ότι περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 ευρώ δεν θα δουν αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί και θα λάβουν αύξηση στο μέλλον, εφόσον μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά. Αντίστοιχα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μικρότερη των 60 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται είτε να μηδενίσουν την θετική διαφορά, είτε να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά κάτι που θα τους οδηγήσει σε πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Υψηλότερες αυξήσεις αναμένεται να δουν οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Πηγή: Euro2day