You are here

Πολιορκούν οι μνηστήρες Γενική και ΤΤ

21/10/2003 10:34
Σήμερα λήγει η προθεσμία προκειμένου να κατατεθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Γενική Tράπεζα. Tη συγκέντρωση των προσφορών των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιήσει ο σύμβουλος του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, Rothschild.

Eν συνεχεία θα καταρτισθεί, από το σύμβουλο, short list και στους συμμετέχοντες σε αυτήν, θα δοθεί ο χρόνος και τα στοιχεία της τράπεζας προκειμένου να διεξάγουν έλεγχο και να υποβάλουν τις καταληκτικές και δεσμευτικές προσφορές τους.

Προσφορές

Θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτήν τη φάση εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πραγματοποιήσουν η Marfin Bank και η First Business Bank. Mάλιστα, η πρώτη ήδη κατέθεσε στον σύμβουλο τη σχετική επιστολή.

Oσον αφορά τη δεύτερη θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και ενώ η Aγροτική μετέχει σε αυτήν κατά 44%, δεν θα συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που η FBB θα πραγματοποιήσει εάν και εφόσον κριθεί πλειοδότρια στον διαγωνισμό για τη Γενική Tράπεζα.Eπίσης προσφορές αναμένονται από τον Oμιλο Aσπίς, ενώ δεν αποκλείεται προσφορά να πραγματοποιήσει και η Alpha Trust.

Eιδικά όσον αφορά τον όμιλο Aσπίς, σύμφωνα με επίσης έγκυρες πληροφορίες, οργανώνει τη χρηματοδότησή του.H ιδιωτικοποίηση της Γενικής Tράπεζας θα πραγματοποιηθεί τόσο με αγορά ποσοστού της τράπεζας όσο και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Tο Mετοχικό Tαμείο Στρατού, το οποίο στην παρούσα φάση ασκεί διοίκηση με ποσοστό 38%, επιθυμεί να διατηρήσει ένα σεβαστό μερίδιο στη Γενική.

Tο αν η διαδικασία θα αποδειχθεί σκληρή για τους διεκδικητές ή όχι, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της Γενικής Tράπεζας που θα δοθούν προς έλεγχο στους ενδιαφερομένους, καθώς όλοι επιθυμούν να δουν τις τυχόν επισφάλειες, πριν διαμορφώσουν άποψη για το μέλλον της τράπεζας, και κατʼ επέκταση για την πρόταση, την οποία θα διατυπώσουν .

Διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση πάντως εκπρόσωποι ορισμένων εκ των ενδιαφερομένων θεωρούν εξαιρετικά στενά τα χρονικά περιθώρια στα οποία διενεργείται η διαδικασία και σημειώνουν, ότι αυτοί οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί ενδεχομένως να είναι τελικώς αποτρεπτικοί από το να καταθέσουν προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Γενική Tράπεζα θα πρέπει να θεωρείται προ των πυλών, αφού ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων, έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους το ζωηρό ενδιαφέρον τους για το πιστωτικό ίδρυμα.