You are here

Πονοκέφαλος διαρκείας το ράλι στο ενεργειακό κόστος

05/01/2022 13:42

«Μαύρο και άραχλο» εξελίχθηκε το 2021 για το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η ηλεκτρική ενέργεια, από αγαθό για όλους, κατέληξε να αποτελεί δυσβάστακτη δαπάνη, χωρίς, μάλιστα, ορίζοντα αποκλιμάκωσης.

Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε το 2021 σε 116,44 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν το 2020 ήταν μόλις 45,09 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μέσα σε ένα χρόνο άλμα πάνω από 250%.

Την τελευταία φορά που το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος είχε διψήφιο νούμερο ήταν τον Ιούνιο του 2021, με 83,47 ευρώ/MWh. Από τον Ιούλιο και μετά έως και τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε και έμεινε σταθερά σε τριψήφια νούμερα, που διαμορφώνονταν όλο και πιο ψηλά. Από τα 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο, έκλεισε τον Δεκέμβριο στα 235,38 ευρώ/MWh (δείτε σχετικό πίνακα).

- Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές άρχισαν να παθαίνουν απανωτά σοκ, όταν άρχισαν να παίρνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τους, στους οποίους είχαν μετακυλιστεί οι αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής. «Ανακάλυψαν» ταυτόχρονα και καινούριες λέξεις, όπως, η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» ή η «Ρήτρα Οριακής Τιμής». Από τον Ιανουάριο, φέτος, προβλέπεται οι καταναλωτές, εκτός από σοκ, να παθαίνουν και... εγκεφαλικά, καθώς οι πιο υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να φαίνονται στα τιμολόγια τους.

- Η κυβέρνηση, εκτός της πανδημίας, απέκτησε έναν ακόμη πονοκέφαλο. Να βρει τους αναγκαίους πόρους για να ασκήσει κοινωνική πολιτική για ένα…βαρέλι δίχως πάτο. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις άλλαζαν από μήνα σε μήνα σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν το ράλι των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά. Για να λάβουν τέλος με το κλείσιμο του έτους, γιατί θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες, αφού δίνονταν σε όλους, ευάλωτους και προνομιούχους.  Έτσι, χρειάστηκε να σχεδιαστούν νέα κριτήρια που θα στοχεύουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα ανακοινωθούν.

- Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήρθαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα δύσκολα διαχειρίσιμη. Πρέπει να αγοράζουν πανάκριβα το ρεύμα για τους πελάτες τους, αλλά εισπράττουν το αντίτιμο με χρονοκαθυστέρηση. Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αυξάνονται, οι διακανονισμοί έγιναν καθημερινότητα για τις εταιρίες, που είναι αντιμέτωπες πλέον με ταμειακή ασφυξία. Μία ενδεικτική εικόνα: Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η αξία των συναλλαγών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε πάνω από 480%! Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει εταιρίες προμήθειας να κάνουν χρήση διαρκώς νέων πιστωτικών γραμμών, πράγμα που σημαίνει ότι ο δανεισμός τους διευρύνεται. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή για τον κλάδο ενδεχομένως να φανεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με την έναρξη του 2022 οι χονδρεμπορικές τιμές γύρισαν στη γνωστή τακτική του… ασανσέρ. Συγκρατήθηκαν εν μέρει το Σαββατοκύριακο για να αρχίσουν από τη Δευτέρα τα πάνω-κάτω. Στα κάτω, βέβαια, βοηθούν και οι Αλκυονίδες Μέρες, που περιορίζουν τη ζήτηση για θέρμανση. Έτσι, σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 148,80 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μείωση κατά 18% σε σχέση με τη χθεσινή. Από την προηγούμενη Δευτέρα η μείωση στις χονδρεμπορικές τιμές είναι αθροιστικά στο 25%. Αυτά, όμως, μέχρι να αλλάξει ο καιρός.

Συγκλίνουσες απόψεις της αγοράς λένε ότι το υψηλό περιβάλλον των ενεργειακών τιμών θα διατηρηθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με ελπίδες αποκλιμάκωσης στη συνέχεια. Συμφωνούν, ωστόσο, και σε κάτι άλλο. Ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να διατηρηθούν φέτος ακόμη πιο υψηλά σε σχέση με αυτές του 2021.

Η ενεργειακή μετάβαση, αναγνωρίζουν όλοι, έχει αξιοσημείωτο κόστος, το οποίο, όμως, δεν επιμερίζεται με το ίδιο τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύφθηκε με την ενεργειακή κρίση, είναι διαφορετική η ενεργειακή «οχύρωση» σε κάθε χώρα, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν και στρεβλώσεις στις ενεργειακές αγορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ετοιμάζεται να υποβληθεί σε 16 μεταρρυθμίσεις, τόσες περιλαμβάνονται στο Market Reform Plan, η αναμόρφωση του οποίου, ύστερα από υποδείξεις της Κομισιόν, είναι σε εξέλιξη, για να πάρει το τελικό «οκ» μετά τον Μάρτιο.

Το κατά πόσο αυτές οι παρεμβάσεις θα λειάνουν τις «γωνίες» της πράσινης μετάβασης μένει να φανεί...

Πηγή: Euro2day