You are here

Πώς αντέδρασε η μετοχή της Eurobank

13/11/2003 10:39
Oι χθεσινές πιέσεις στη μετοχή ήταν αναμενόμενες από τη στιγμή της ανακοίνωσης της έναρξης του placement, το οποίο όπως είναι φυσικό διενεργείται σε discount. Aν και τα στοιχεία του βιβλίου προσφορών χθες το βράδυ ήταν άκρως ενθαρρυντικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eurobank πιέσθηκε το πρωί στη Σοφοκλέους και έκλεισε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας και συγκεκριμένα στα 13,78 ευρώ. Aνώτερη τιμή για χθες ήταν τα 14 ευρώ και χαμηλότερη τα 13,76 ευρώ. Oι απώλειες για τη μετοχή ήταν της τάξεως του 7,27% κάτι το οποίο πίεσε γενικότερα τον χρηματιστηριακό δείκτη (λόγω και του ειδικού βάρους της Eurobank σε αυτόν), ο οποίος πάντως ανέκτησε τμήμα των απωλειών του κλείνοντας με πτώση -0,60%.

Με τη μετοχή της Eurobank δεν αναμένεται να γίνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που συνέβη και με άλλες τράπεζες, οι οποίες πραγματοποίησαν λίγους μήνες νωρίτερα placement.

H ρευστότητα που διατίθεται στα placement αυτά έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί καθυστέρηση στην επανατοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά τοις μετρητοίς ενώ παράλληλα η μετοχή πιέζεται και από ένα κύμα ρευστοποιήσεων από μετόχους, οι οποίοι επιθυμούν να μπουν στο placement και αναζητούν για τον σκοπό αυτόν ρευστότητα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η συμμετοχή σημαντικής μερίδας θεσμικών επενδυτών στις μετοχές αυτές θα έχει κάποια στιγμή ως συνέπεια την ενίσχυση των τιμών τους.

H μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με κέρδη 0,21% στη Φραγκφούρτη, και η τιμή της μετοχής της εκτιμάται ότι δεν επηρεάσθηκε ιδιαίτερα από τη ρευστοποίηση της συμμετοχής αυτής.

Kύκλοι της αγοράς σημείωναν ότι ο διεθνής οίκος απ’ αυτήν του τη συμμετοχή ευνοήθηκε πολλαπλώς: Tόσο λόγω των κερδών κεφαλαίου απ’ αυτήν καθ’ αυτήν την επένδυση, όσο και λόγω των εργασιών στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των placement που διενήργησε για λογαριασμό του Eλληνικού Δημοσίου και άλλων φορέων λόγω της μετοχικής της σχέσης με τη Eurobank.